Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj în Washington Post: Tot mai puțini americani sunt dispuși să sprijine Ucraina pe termen nelimitat

Majoritatea americanilor continuă să susțină livrarea de arme și ajutor economic Ucrainei, potrivit unui sondaj efectuat recent peste Ocean și citat de The Washington Post. Totuși, pe măsură ce conflictul se prelungește, americanii devin divizați în ceea ce privește negocierea unei păci.

Mai mult de două treimi dintre respondenți susțin aprovizionarea Ucrainei cu arme și asistență economică, iar aproximativ trei sferturi susțin acceptarea refugiaților ucraineni și sancționarea Rusiei, potrivit sondajului realizat de Chicago Council on Global Affairs.

În timp ce sprijinul publicului american pentru asistența acordată Ucrainei rămâne unul solid, sprijinul republicanilor pentru ajutorul acordat Ucrainei a scăzut din primăvară, 55 % dintre republicani declarându-se în favoarea trimiterii de ajutor militar, față de 68 % în iulie și 80 % în martie.

O nouă tranșă de ajutor pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari

Statele Unite au anunțat luna trecută că vor trimite o nouă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina - a 25-a din august 2021. Pachetul de 400 de milioane de dolari include arme, muniții și echipamente suplimentare, a precizat Departamentul Apărării, și aduce asistența militară totală a SUA pentru Ucraina la aproape 20 de miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către președintele Biden. Statele Unite trimit, de asemenea, 53 de milioane de dolari pentru a ajuta la repararea sistemelor electrice din Ucraina, care au suferit pagube semnificative în urma atacurilor cu rachete rusești din ultimele săptămâni.

Tot mai mulți americani cer Washingtonului să împingă Kievul către un acord de pace

În contextul în care războiul dintre Rusia și Ucraina se află în cea de-a zecea lună și nu se întrevede un sfârșit, americanii sunt divizați în ceea ce privește chestiunea unui acord de pace în Ucraina: 40% consideră că Statele Unite ar trebui să continue să sprijine pe termen nelimitat Ucraina, în timp ce 47% consideră că Washingtonul ar trebui să împingă Kievul către un acord de pace.

Majoritatea republicanilor ar opta pentru retragerea treptată a sprijinului SUA din Ucraina. În total, 29% dintre respondenți au această opinie, în timp ce aproximativ un sfert dintre ei au declarat că Statele Unite și aliații lor ar trebui să intervină militar pentru a ajuta Ucraina să câștige rapid războiul.

Ucraina a lansat o contraofensivă majoră în această toamnă, recucerind regiunea nord-estică din jurul Harkov-ului și forțând Rusia să se retragă din orașul Herson, din sud. Kievul a promis că va continua contraofensiva, cu scopul declarat de a readuce sub control ucrainean toate teritoriile capturate de Rusia, inclusiv estul Ucrainei și Crimeea, pe care Rusia le-a cucerit în 2014.

În octombrie, liderii G-7 au aprobat în mod oficial condițiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru un acord de pace, care ar impune Rusiei să se retragă de pe toate teritoriile ucrainene ocupate în mod ilegal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE