Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plan de reconstrucție pentru Ucraina. Ajutorul financiar ar putea ajunge la 700 de miliarde de dolari

Războiul din Ucraina este încă în desfășurare, însă aliații din Nato și comunitatea europeană vorbesc deja despre reconstrucția Ucrainei. Se prefigurează un ajutor financiar consistent eșalonat pe termen lung, iar România ar putea juca un rol determinant. Viitorul plan de reconstrucția al Ucrainei ar putea însemna fonduri de peste 700 de miliarde de dolari. 

„Trebuie să adaptăm instituțiile existente, mai degrabă decât să inventăm noi instituții. Sumele sunt mari, sunt estimări multiple care merg de la 120 de miliarde până la 700 de miliarde și mai mult, în funcție de instituția care face estimarea, aceste cifre sunt prohibitive. Și aș vrea să vă spun să nu fiți descurajați de mărimea acestor cifre. Reconstrucția va lua ani, fondurile vor fi distribuite pe mai mulți ani, pe mai multe țări, pe mai multe instituții,” a explicat Thomas Kleine - Brockhoff, vicepreședinte German Marshall Fund of the United States.

94 de miliarde de euro acordate Ucrainei

Experții susțin necesitatea unui plan consistent și bine structurat. Până acum, suma totală a ajutoarelor acordate Ucrainei se cifrează la 94 de miliarde de euro.

„Eu cred că în momentul de față mai degrabă decât a construi așa un proces de subzistență, lună de lună cu încă 20- 30- 40- 50 de milioane de dolari, evident că întreaga comunitate internațională va sprijini un astfel de proces, dar asta nu e sustenabil. E nevoie de curaj strategic, e nevoie de înțelepciune, deschidere,” a spus Marian Staș, consultant leadership strategic.

„Sursele de finanțare pe termen lung nu sunt încă identificate, deci trebuie gândit foarte bine acest plan înainte de a-l face public în toata complexitatea lui. Cine participă la plata, în ce măsură sectoarele private din UE, SUA, Marea Britanie vor fi implicate, e greu de spus acum și probabil că vor avea loc negocieri. România e într-o poziție foarte interesantă, pe de-o parte are nevoie de susținere, pe de altă parte poate oferi susținere, pe de-o parte favorizată, pe de alta defavorizată. Prin apropierea de Ucraina, poate fi un factor determinant în transferul de fonduri, materiale, tehnologie chiar. Deci România ar trebui să se pregătească pentru viitor,” a explicat Dan Schwartz, economist.

Adevăratul plan Marshall a fost inițiat în iunie 1947 și a fost menit să ajute financiar statele din vestul Europei, după cel de-Al Doilea Război Mondial și să oprească extinderea comunismului. Însă din cele 22 de state invitate la negocieri numai 16 au beneficiat de suportul SUA.

„În 1947, o țară ajuta mai multe. De această dată, mai multe state ajută una. Atunci, în 1947, nu exista un peisaj instituțional, instituții și bănci internaționale, azi avem un peisaj bine dezvoltat de asemenea instituții. Coordonarea va fi o provocare cheie,” a explicat Thomas Kleine - Brockhoff, vicepreședinte German Marshall Fund of the United States.  

Deocamdată, războiul din Ucraina e în plină desfășurare, iar sumele necesare pentru reconstrucție vor fi actualizate permanent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE