Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutoarele umanitare, vitale pentru Herson. Locuitorii nu au căldură și apă, iar magazinele sunt închise

După eliberare, Hersonul se confruntă cu o gravă criză umanitară. Oamenii trăiesc fără apă, încălzire și electricitate. Magazinele și farmaciile din oraș sunt închise, iar în acest context convoaiele cu ajutoare medicale sunt vitale.

Arteom este tatăl a doi copii. De când a intrat armata rusă în oraș, și-a pierdut locul de muncă și nu mai are nici o sursă de venit.

„Acum, voluntarii împart lucruri care ne-au lipsit atât de mult. Cu greu găseam scutece. În puținele locuri în care se vindea mâncare pentru copii, prețurile erau foarte mari, mai ales pentru un șomer. Copiii însă nu întreabă dacă ai sau nu un loc de muncă, ei vor să mănânce”, a spus Arteom.

Pe lângă lipsa alimentelor locuitorii din Herson s-au confruntat și cu lipsă acută de medicamente.

Când și-au lichidat stocurile, farmaciile s-au închis. Oamenii mai aveau pe acasă medicamente, dar când le terminau, erau nevoiți să cumpere de la ruși. Farmaciile rămân și acum închise.

Jose Andres, fondatorul World Central Kitchen: Încercăm să acoperim aceste lacune. Avem 550 de restaurante în care pregătim pungi cu produse alimentare. Într-o pungă sunt 30 de kilograme de alimente care ajung o săptămână unei familii cu patru membri.

Armata ucraineană a ajuns în Herson săptămâna trecută după aproape opt luni de ocupație. Președintele Ucrainei a acuzat Rusia că a comis în Herson 400 de crime de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE