Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamentele rusești au afectat infrastructura energetică a Ucrainei

Atacurile recente ale Rusiei asupra mai multor zone din Ucraina au afectat infrastructura energetică, dar și numeroase zone locuite. În capitala Kiev mii de locuințe au rămas fără curent electric.

Guvernatorul local din provincia Lvov a declarat că, deși alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în aproximativ 95% din provincie, doar 30% dintre consumatori pot folosi curentul electric simultan, din cauza limitării capacitații de alimentare. Atacurile i-au forțat pe locuitori să se refugieze în adăposturi.

„Am auzit ambele explozii. Prima a avut loc când eram într-un adăpost și mi-am luat copiii. A doua explozie a fost foarte puternică. Casa tremura. Eram îngrijorată că se întâmplă în curtea noastră, pentru că auzeam exploziile,” a declarat o femeie.

Eșescul Rusiei de a cuceri Ucraina

În capitala Kiev, cel puțin o persoană a fost ucisă de bombardamente, iar energia electrică a fost întreruptă în câteva mii de locuințe. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost acuzat că încearcă să forțeze Ucraina să se supună prin atacarea infrastructurii critice, în urma eșecului de a o cuceri prin forță. Iar pe măsură ce se apropie iarna, progresele militare ale Ucrainei încetinesc.

„Probabilitatea ca o victorie militară ucraineană, înțeleasă drept alungarea rușilor din întreaga Ucraină, inclusiv din Crimeea, pe care o revendică, nu este foarte mare, din punct de vedere militar,” a declarat generalul Mark Milley, președintele Statului Major American.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu așa-numitele drone kamikaze, pe care le-a folosit în atacul de marți. Rusia spune că acestea vizează doar infrastructura energetică sau militară, nu și zone rezidențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE