Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză de apă în orașele asediate din Ucraina. Infrastructura este distrusă de bombardamentele intense

Luptele crâncene din estul Ucrainei lasă multe localități fără apă, gaze și electricitate pentru că infrastructura este distrusă de bombardamentele intense.

Așa se întâmplă și în orașul Sloviansk, din regiunea Donețk, unde oamenii mai găsesc apă doar la câteva cișmele.

„Oamenii se tem că, în sezonul rece vor îngheța și țevile de la singurele cișmele de unde mai pot lua apă potabilă. În prezent, în orașul care se află la doar 12 kilometri de teritoriile ocupate de Rusia, mai trăiesc doar circa 20 de mii de persoane, din cei 100 de mii de locuitori de dinainte de invazie.”, spune una dintre locuitoare.

„Fără apă, nu faci nimic. Zilnic car 60, 80, 100 de litri de apă, cât reușesc. Dar nu este suficient, fiindcă este foarte cald. Nu înțeleg cum poți să fii asemenea om ca să lași oamenii fără apă. Apa este sfântă! Pâinea, aerul și apa sunt sfinte! Oamenii sfidează chiar și bombardamentele pentru a găsi apă. își umplu butoaiele la una dintre cele cinci fântâni publice, iar apoi le transportă acasă cu bicicletele sau cărucioarele. Conducta de alimentare cu apă a fost distrusă. Permanent sunt lupte și lupte, iar din această cauza nu ne este livrată apa . Înainte, aveam apă, dar de patru luni tot cărăm. Se aud sunetele de sirenă, dar continuăm să cărăm apă. Ne asumăm riscul, dar ce putem face?”, a spus Lyubov Mahlii, o văduvă în vârstă de 76 de ani.

E suficient o singură lovitură asupra infrastructurii ca să lăse tot orașul fără apă. Vor fi disponibile numai puțurile de mare adâncime și livrările cu cisterne, la fel ca în orașele vecine, precum orașul Drujkivka, care nu mai are deloc apă, și Sloviansk. Practic, sunt ostaticele infrastructurii distruse.

Deoarece linia frontului ar putea să se apropie și mai mult de oraș, autoritățile îi îndeamnă pe oameni să plece în alte regiuni din țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE