Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta lovește toată Europa. Măsuri extreme luate de guvernele țărilor afectate

Ploi puține și secetă prelungită. Așa va arată luna august, spun meteorologii. Media temperaturilor se va situa în continuare peste valorile normale, iar în sudul țării se vor înregistra chiar 37 de grade.

Luna august în general să știți că e o lună secetoasă iar față de normele de precipitații care sunt foarte reduse în această lună, statistic, dacă e să vorbim, să știți că foarte multe ploi nu sunt anunțate nici pentru săptămâna următoare.

Este adevărat, săptămâna următoare, în prima jumătate, în Vestul, centrul țării pe arii restrânse vor mai fi ploi de vară în intervale scurte de timp, chiar e posibil să se acumuleze cantități mai mari de apă, dar deficitul de umiditate este atât de mare încât puțin probabil să rezolve ceva.

Temperaturile așa cum v-am spus în prima jumătate a săptămânii o să fie mai cald cu temperaturi de 35-37 prin sud-vestul țării apoi nu mai depășește 32-33 de grade, per total până la sfârșitul lunii, mici variații de la o zi la alta, dar ca și medie ușor peste norme.”, a declarat Meda Andrei, meteorolog de serviciu.

Seceta a lovit toată Europa. Problemele cauzate pun guvernele la treabă

De altfel, valul de căldură și seceta extremă afectează tot mai multe state europene, iar autoritățile fac apel la raționalizarea consumului de apă. Culturile agricole din mai multe zone, inclusiv în Franța și România, au fost compromise de lipsa ploilor.

Guvernul francez a creat o echipă de criză pentru a face față efectelor secetei istorice care a lăsat peste 100 de municipalități fără apă potabilă. Folosirea apei este restricționată în 93 de regiuni, iar apa este adusă cu camioanele în zonele puternic afectate, a declarat ministrul francez al Mediului.

Din cauza valului de căldură care a lovit Franța încă din luna iunie, frunzele copacilor și a arbuștilor au început să cadă mai devreme, iar peisajul pare a fi de toamnă.

Iar la Roma, locuitorii și turiștii s-au răcorit în numeroasele fântâni din oraș. Șaisprezece orașe, inclusiv destinații turistice populare precum Roma, Florența și Palermo, au fost trecute pe lista de "alertă roșie", deoarece temperaturile depășesc 40 de grade Celsius.

Ministrul olandez al Infrastructurii și Gospodăririi Apelor le-a cerut locuitorilor să reducă timpul de duș și sa nu folosească apa pentru a spăla mașinile sau pentru a uda grădinile. Totul din cauza insuficienței acute de apă cu care se confruntă Țările de Jos urmare a secetei care mai continuă. Proprietarii de bărci de pe râul Rin spun că din cauza căldurilor nivelul apei a scăzut foarte mult, comparativ cu situația din iarnă.

Temperaturile extreme și seceta creează probleme și pe Dunăre, în România. În zona Calafat, de exemplu, nivelul apei a scăzut atât de mult încât au ieșit la suprafață adevărate insule de nisip. Nivelul este în prezent apropiat de minimul istoric.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE