Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România va avea parte de o vară caniculară. Culturile, afectate de secetă

România se înscrie în rândul țărilor care se așteaptă la o vară toridă. Temperaturile de peste 35 de grade și ploile aproape inexistente în multe locuri aduc secetă puternică, avertizează meteorologii. Fermierii spun că seceta a afectat deja culturile în cea mai mare parte. Printre zonele care suferă cel mai mult sunt Moldova, Dobrogea și Oltenia.

Fermierii nu se așteaptă la un an bun

Fermierii nu se așteaptă la un an bun, recoltele având deja de suferit. Lipsa precipitațiilor a compromis deja o mare parte dintre culturi, iar o soluție ar fi sistemul de irigații, care să functioneze la capacitate maximă, acolo unde este nevoie. Din păcate, din cele 10 milioane de hectare de teren arabil, în acest an sunt contractate pentru irigații sub un milion de hectare.

Gheorghe Vlad, fermier: „În contextul actual, discutând de deficitul pe care România îl înregistrează de ani, atât noi, cât și țările europene se confruntă cu o secetă. Spre exemplu, în Italia s-au restricționat anumite zone, unde apa este lipsită ca potabilă. România, acum, la intrarea la cultura de orz, fermierii spun că lucrurile nu stau roz si productia este la 3.000-3.500 de kg. Până la final e posibil să mai scadă. Ea vine după ploi și furtuni. La nivel național e posibil să nu atingem țintele preconizate la producția de orz, dar cert e că România e afectată de secetă. Apa este unul din elementele total necesare agriculturii. Fără apă nu se poate face agricultură, mai ales că noi avem un sistem de irigat care asigură undeva la trei milioane de hectare. Nu este neapărat să fie funcțional în totalitate, dar unde este posibil el va trebui să fie funcțional la capacitate de 100 la sută pentru a asigura necesarul de apă la culturile care sunt astăzi în câmp.”

Valentin Jecu, fermier: „Seceta ne afectează foarte tare, până la acest moment, deoarece avem compromise undeva la 70-80 la sută din culturile de toamnă și nicio speranță pentru culturile de primăvară. Până la acest moment se repetă istoria anului 2020, o cantitate foarte mică de precipitații, deci nu se prevede un an foarte bun.”

România se confruntă cu secetă pedologică

România se confruntă cu secetă pedologică. Asta înseamnă că rezerva de apă din sol este insuficientă pentru a asigura un an agricol eficient.

Gabriela Băncilă, ANM: „Pe termen mediu și lung, având în vedere scenariile de evoluție a vremii pentru această vară, foarte probabil ca, cel puțin în estul și sud-estul României, să nu asistăm la producerea unor precipitații care să fie de natură de a reface rezerva de apă în sol și să nu mai vorbim de secetă. Este mai probabil scenariul în care la mijlocul verii să vorbim despre o afectare semnificativă a culturilor care depind exclusiv de ploaie în această parte a țării, zona de est și sud-est a României, pentru că, chiar dacă asistăm la intervale în care își fac apariția furtunile, vorbim despre inundații urbane. În timpul ploilor torențiale nu se înmagazinează întreaga cantitate care rezultă în urma unei averse torențiale. Nu se înmagazinează în sol, nici măcar jumătate, nici 50% din aceasta, ceea ce înseamnă aceste intervale cu furtuni pot fi cu atât mai mult dăunătoare agriculturii, dacă ne gândim la căderile de grindină.”

Moldova, Dobrogea, centrul și sudul Olteniei, centrul și partea estică a Transilvaniei, vestul Banatului și al Crișanei sunt zonele în care a plouat cel mai puțin în ultimele șapte luni. Decembrie 2021 a fost ultima lună cu precipitații mai consistente, dar cei 50-60 de l/mp nu au putut compensa lipsa de apă din sol pe termen lung. În mod normal, în ani fără secetă, în șapte luni ploile aduc 500-600 l/mp.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE