Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Jumătate din țările din UE sunt expuse secetei. România, printre țările ale căror culturi vor scădea

Publicat de: Euronews

Aproape jumătate din UE este expusă secetei, potrivit unui raport publicat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Raportul Seceta în Europa – iulie 2022 prezintă o evaluare a situației privind seceta din Europa, pe baza activității Observatorului european al secetei.

”Analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului este, în prezent, expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor”, se arată în documentul emis de UE.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat că ”Schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă și de incendii de vegetație în întreaga lume. Centrul Comun de Cercetare pune știința și tehnologia în serviciul monitorizării schimbărilor climatice. Prin acest raport, înțelegem mai bine situația pentru a ne putea proteja pădurile, recoltele și apele”.

Potrivit raportului, stresul hidric și termic duce la scăderea randamentului culturilor față de previziunile anterioare deja negative pentru cereale și alte culturi.

Care sunt țările ale căror culturi vor scădea?

Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta, probabil, cu o scădere a randamentului culturilor, precizează raportul. ”Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei”, mai reflectă documentul.

Cinci regiuni din Italia se confruntă cu o secetă intensă, iar insuficiența apei disponibile a generat numeroase restricții de utilizare în peninsulă. Măsuri similare au fost adoptate și-n Franța.

Centrul Comun de Cercetare furnizează informații în timp real privind seceta prin intermediul Observatoarelor european și global ale secetei, care fac parte din serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE