Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii cer stare de calamitate din cauza secetei. Culturile de grâu, orz și poumb, compromise

Fermierii cer Guvernului să declare stare de calamitate din cauza secetei severe și a arșiței, în zonele unde mai mult de jumătate din suprafața cultivată este afectată. Ei susțin că sunt județe în care până la 80% din culturile de toamnă sunt afectate. Agriculturii au trimis autorităților o scrisoare deschisă.

Culturile au fost compromise

Este vorba despre zona Moldovei, dar situația depinde de la caz la caz. Există județe în care a plouat puțin și județe în care este secetă continuă de câteva luni. În Botoșani nu a plouat de 3 luni. Nici în Iași nu a plouat suficient încât să ajute culturile, atât cele de toamnă, cât și cele din primăvară să se dezvolte așa cum trebuie.

Fermierii spun că înregistrează pagube uriașe. Culturile de grâu si orz au fost compromise, dar si porumbul. Lipsa sistemelor de irigații ridică și mai multe probleme. mai ales daca nu sunt sisteme de irigații.

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare cer din acest motiv să se declare stare de calamitate, mai ales în județele unde mai mult de 50% din suprafața acoperită de cultură a fost afectată. Aceștia spun că nu s-a înregistrat secetă la întregul nivel al țării, doar în anumite zone, însă agricultorii sunt mai afectați în acest an față de 2020. Efectele crizei energetice, a carburanților și a războiului se simt și la nivelul agriculturii.    

Ce spune ministrul Agriculturii despre situație

 ”Am găsit la ceea ce mă așteptam. Eram la curent cu informațiile cu privire la secetă și apa intrată în sol. Am interpretat datele pe care ni le-a trimis ANM. Am pornit să vedem ceea ce e la fața locului: Călărași, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui, Bacău, Buzău.

Zona văzută de mine și discutată la fața locului cu fermierii respectiv am constantat de la o parcela la alta, de la o cultura la alta. Există zone unde totul decurge normal, având în vedere că au căzut cantități de precipitații. Interesul fermierilor a fost vădit. Lucrurile sunt ținute sub control.

Sunt culturi care au fost afectate în diferite grade, de la o parcelă la alta. Dacă facem o evaluare, cel mai afectat județ e Vrancea. Grâul și-a încehiat perioada de vegetație. Am semnat un ordin, prin care fermierul are libertatea de a schimba destinația culturii compromise, fără să fie nevoie de o comisie. E foarte importantă această acțiune pentru că îi protejăm pe fermieri și de restricțiile pe care ar putea să le aibă cu priivire la normele europene ce vizează subvențiile. Ordinul a fost semnat, sper ca mâine să fie la Monitorul Oficial. Mă întreaba lumea ce caut eu noaptea în teren? Păi nu mi-ajunge ziua”, a declarat Petre Daea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE