Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: Începe refacerea infrastructurii în Herson, rămas fără electricitate, căldură și apă

Autoritățile ucrainene au început să restabilească serviciile esențiale în Herson. Asta după ce Rusia s-a retras din oraș, pe care l-a lăsat fără electricitate, căldură, apă sau servicii de telefonie mobilă.

În timp ce orașul Herson iese de sub ocupația rusa, trupele ucrainene verifică orașul de mine și alte dispozitive capcană, care ar fi putut fi lăsate de ruși în zonă. Localnicii au sărbătorit retragerea rușilor, dar, pentru că a fost distrus sistemul de alimentare cu apă, locuitorii sunt nevoiți să facă eforturi mari pentru a-și asigura traiul de zi cu zi.

„Pot spune că avem de-a face cu o catastrofă locală, nu avem apă, nu avem electricitate, nu avem încălzire. De aceea suntem nevoiți să ne descurcăm cum putem. Este mare păcat că și copiii mei trebuie să se confrunte cu astfel de situații. Am doi copii mici și nu am reușit să plecăm. Dar, slavă Domnului, suntem cu toții în viață și casele noastre sunt întregi,” a declarat Olga Genkulova, locuitoare din Herson.  

„Ocupanții care distrug totul”

Ucrainenii încearcă să repare o importantă centrală electrică ce a alimentat anterior întregul mal drept al regiunii Herson. Directorul furnizorului național de energie al Ucrainei a descris distrugerea ca fiind „consecința furiei neputincioase a ocupanților înainte să fugă”.

După o vizită surpriză în orașul recent eliberat, președintele Zelenski a profitat de discursul său de seară pentru a condamna Rusia drept „ocupanții care distrug totul

Între timp, Rusia a rămas izolată pe plan internațional în urma invaziei sale în Ucraina - o concluzie confirmată de a cincea rezoluție a ONU care condamnă invazia. Rezoluția a cerut ca Rusia să fie „trasă la răspundere pentru acțiunile sale și să suporte consecințele legale ale tuturor actelor sale ilicite la nivel internațional, care includ despăgubirea pentru prejudiciile și daunele suferite de Ucraina”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE