Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski: Peste 400 de crime de război comise în Herson. Ruși controlează încă aproximativ 70% din regiune

Președintele ucrainean Zelenski a acuzat forțele ruse de comiterea a peste 400 de crime de război în timpul ocupării orașului Herson. Zelenski a mai spus că trupele care se retrag au distrus infrastructuri cheie, ceea ce a dus la o situație umanitară gravă, orașul fiind lipsit de apă, medicamente și alimente.

Trupele ruse, care au ocupat o parte din regiunea Herson, recent recucerită de armata ucraineană, au comis „aceleași atrocități” ca și în alte părți din Ucraina pe care le-au ocupat, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Anchetatorii au identificat deja peste 400 de crime de război comise de Rusia și au găsit cadavre atât ale civililor, cât și ale soldaților. În regiunea Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleași atrocități ca și în alte regiuni ale țării noastre, unde a reușit să pătrundă. Vom găsi și vom aduce în fața justiției toți criminalii. Fără nicio îndoială,” a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Cum a fost viața sub ocupația rusă

În timp ce locuitorii din Herson continuau să iasă pe străzi cu steaguri ucrainene, mulțumind forțelor armate pentru eliberarea orașului, unii dintre ei au povestit cum a fost viața sub ocupația rusă.

„Sub ocupația rusă a fost oribil. Nu știai niciodată la ce să te aștepți. Într-o zi se comportau normal, iar a doua zi arestau oameni. Sunt oameni care dispar pentru totdeauna,” a declarat un bărbat.

„Au jefuit toate apartamentele, au distrus ușile, au locuit în apartamente. Au luat toate echipamentele electronice. Sunt niște hoți,” a declarat o femeie.

În timp ce localnicii se arătau bucuroși de retragerea Rusiei, realitatea este că forțele Moscovei controlează încă aproximativ 70% din regiunea Herson.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE