Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii pleacă din Herson, luptele continuă. Ucraina investighează posibile crime de război în zonă

Retragerea soldaților ruși în sudul Ucrainei lasă în urmă localități distruse, drumuri bombardate și case vandalizate. Autoritățile de la Kiev au publicat imagini din satele recucerite. Armata Ucrainei este la porțile Hersonului, oraș abandonat de soldații Moscovei.

Rusia distruge ceea ce nu poate stăpâni în Ucraina, demonstrează fotografiile și filmele făcute publice de către Poliția Națională a Ucrainei. Acestea arată clădiri distruse din satul Velyka Oleksandrivka, din regiunea Herson, recucerit în ultimele zile. În videoclip apar locuințe și clădiri publice care abia mai stau în picioare.

De devastare nu a scăpat nici clădirea Consiliului Local, unde pagubele sunt atât de mari încât lumea se întreabă dacă nu ar trebui demolat. Potrivit poliției, unitățile de anchetă lucrează în zonă pentru a identifica posibile crime de război.

Retragerea armatei ruse nu pune capăt luptelor

Imaginile apar în timp ce soldații Moscovei se mută pe malul drept al răului Nipru. Orașul Herson nu mai putea fi păstrat, așa că retragerea trupelor ruse din oraşul Herson şi din nordul regiunii omonime a început deja. Abandonarea de către ruși a Hersonului nu înseamnă însă încheierea luptelor.

„Aviația operațional-tactică și militară, forțele de rachete și artileria au lovit două posturi de comandă ale forțelor armate ucrainene și mercenari străini în zonele Mikolaiv și așezarea Suhîi Stavok în regiunea Herson, precum și 46 de unități de artilerie pe poziții de tragere, militari și echipament militar în 153 de districte”, a declarat Igor Konașenkov purtător de cuvânt, Ministerul rus al Apărării.

Comandatul forţelor ruse în Ucraina a anunțat că transferul trupelor pe malul stâng al Niprului se va executa într-un interval scurt de timp. El susține că militarii de sub comanda sa ar fi fost în pericol pentru că Ucraina ar putea atac un baraj din regiune. Acest lucru ar duce la inundarea unor mari suprafețe în zonă, inclusiv orașul Herson.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE