Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Militarii ucraineni avansează în Herson, în ziua în care Duma de Stat a Rusiei a aprobat anexarea

Forțele ucrainene au continuat luni contraofensiva în teritoriile anexate de Rusia. Oficialii de la Kiev și observatorii internaționali au anunțat că Ucraina a făcut noi recuceriri în regiunea Herson, din sudul țării, un punct strategic, alipit recent Rusiei.

Câmpul de luptă din Herson este unul dintre cele mai dificile pentru militarii ucraineni care au făcut progrese mai lente, prin comparație cu ofensiva asupra orașului Harkov, din nord-estul țării, care a început luna trecută, relatează AP.

Herson este una dintre cele patru regiuni anexate ilegal de Moscova, în urma referendumurilor organizate de Kremlin. Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a ratificat tratatul de anexare luni, iar Consiliul Federației, camera superioară a forului legislativ rus, urmează să-l aprobe marți.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că regiunile Donețk și Lugansk se alipesc Rusiei cu granițele administrative care au existat înainte de izbucnirea confictului din 2014 dintre separatiștii proruși și forțele ucrainene. Oficialul rus a subliniat că subiectul referitor la granițele regiunilor Zaporojie și Herson rămâne unul deschis.

„Vom discuta în continuare cu locuitorii celor două regiuni”, a menționat Peskov în cadrul unei conferințe de presă, fără a da alte detalii.

Potrivit AP, mai multe publicații ucrainene au relatat că militarii ucraineni au arborat steagul Ucrainei în localitatea Hreșcenivka, aflată în aceeași zonă a regiunii Herson unde ar fi pătruns în liniile rusești.

Ucraina a intensificat contraofensiva din regiunea Herson încă din vară, în condițiile în care au atacat liniile de aprovizionare rusești și au avansat în zone de la vest de râul Nipru, controlate de ruși.

Militarii ucraineni avansează în Herson cu ajutorul armamentului primit de la SUA

Potrivit sursei citate, Armata ucraineană a folosit lansatoarele de rachete HIMARS, furnizate de Statele Unite, pentru a ataca în repetate rânduri principalul pod peste râul Nipru, în orașul Herson, și un baraj folosit ca un punct de trecere secundar. De asemenea, militarii ucraineni au bombardat un pod din pontoane pe care rușii l-au folosit pentru a aproviziona trupele mobilizate pe malul vestic al râului, după ce podul principal nu a mai putut fi folosit.

În pofida loviturilor asupra liniilor de aprovizionare, ofensiva ucraineană din sudul țării a fost mai lentă și a avut mai puțin succes decât cea din nord-est, unde tirurile de artilerie și atacurile aeriene rusești au fost expuse prin lupta în câmp deschis.

De altfel, bloggeri apropiați Moscovei au recunoscut că Ucraina dispune de forțe militare mai numeroase, sprijinite de unități de tancuri, în această zonă. Mai mult, un oficial prorus din regiunea Herson a afirmat luni dimineață că forțele ucrainene au avansat. Cu toate acestea, a insistat că ”totul se află sub control” și că „sistemul defensiv al Rusiei funcționează”.

Mai mult, Administrația prezidențială a Ucrainei a anunțat că militarii ruși au bombardat opt regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore, operațiune soldată cu moartea a doi civili și rănirea altor 14. Oficialii de la Kiev au raportat avansarea de trupe în regiunea Herson și au semnalat că autoritățile ruse le-au interzis localnicilor din Herson să părăsească orașul, fiind introduse permise speciale în acest sens.

Duminică, Rusia a atacat cu drone kamizake orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce Ucraina a recucerit în totalitate un oraș din estul țării, considerat un punct strategic în război. Pierderea orașului Liman, folosit pe post de centru de transport și logistică, reprezintă o nouă lovitură pentru Kremlin care încearcă să escaladeze conflictul prin amenințări nuclare și anexarea a patru regiuni ucrainene.

Prin decretul de anexare, președintele rus Vladimir Putin amenință să ducă războiul la un nivel mult mai periculos, în condițiile în care Ucraina a depus cererea oficială de aderare accelerată la NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE