Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Percheziții la subsidiara companiei rusești Gazprom, din țară: suspiciuni că au fost trimise ilegal informații despre zăcămintele din România

UPDATE Trei persoane au fost duse la DIICOT Timișoara și sunt audiate ca martori. Ar mai urma să mai fie aduși încă un martor și doi suspecți.

Percheziții la o subsidiară a companiei rusești Gazprom, care activează in România. Polițiștii au suspiciuni că au fost trimise ilegal informații despre zăcămintele din România. Dosarul a fost deschis de DIICOT Timișoara, unde vor fi audieri. Anchetatorii caută probe și în București, la sediul companiei NIS Petrol.

Anchetatorii au ridicat documente și calculatoare, care vor fi expertizate informatic. Vor să aducă probe în sprijinul acuzațiilor pe care le au la adresa acestei subsidiare a Gazprom, care activează în România.

Este deschis un dosar penal cu două acuzatii: transfer neautorizat de date informatice și divulgarea de informații secrete, de serviciu și nepublice. Polițiștii, supravegheați de procurorii DIICOT, în acest dosar, au suspiciuni că ar fi fost furnizate ilegal anumite date geologice, fără să fie informată Agenția Națională de Resurse Minerale. Este posibil să fi fost făcute anumite descoperiri, fără să fie informat statul român și acele informații să ajungă mai departe, la alți destinatari. Nu este clar cine ar fi fost destinatarii acestor informații, care erau secrete.

Se fac percheziții la sediul din Timișoara, București și la unii dintre angajați

„La data de 3.10.2022, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timişoara efectuează nouă percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte dintre acestea desfăşurându-se în sediul şi punctele de lucru aparţinând unei companii multinaţionale, într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunilor de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice", a anunţat DIICOT.

Este o fază incipientă a acestui dosar, tocmai de aceea se fac percheziții atât la sediul companiei din Timișoara, cât și la sediul central din București, dar și la unii dintre angajații acestei companii.

Gazprom, cea mai mare companie care produce gaze, controlată de statul rusesc, operează în România prin această firmă, NIS Petrol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE