Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția Ucrainei după ce Serghei Șoigu a anunțat că rușii se retrag de pe malul vestic al Niprului, din regiunea Herson

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat miercuri trupelor sale să se retragă de pe malul vestic al râului Nipru, în fața atacurilor ucrainene din apropierea orașului Herson (sudul Ucrainei).

UPDATE. Într-o primă reacţie după acest anunţ, unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că forţe ruseşti încă sunt în Herson şi că este prea devreme pentru a confirma o retragere a acestora. ''Până când drapelul ucrainean nu va flutura deasupra Hersonului, nu are sens să vorbim despre o retragere rusească'', a mai spus oficialul ucrainean.

Anunțul lui Șoigu a marcat una dintre cele mai semnificative retrageri ale Rusiei și un potențial punct de cotitură în război, care se apropie acum de sfârșitul celei de-a noua luni, informează Euronews.

În comentariile televizate, generalul Serghei Surovikin, aflat la comanda generală a războiului, a declarat că nu mai este posibil să aprovizioneze orașul Herson. El a spus că a propus să se instaleze linii defensive pe malul estic al râului.

„Începeţi retragerea soldaţilor!”, a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin, care a recunoscut că nu este deloc o decizie uşor de luat.

Armata ucraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson prin care încearcă mai întâi să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul. Trupele ucrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forţându-le pe cele ruse să apeleze la pontoane şi alte improvizaţii pentru a-şi aproviziona soldaţii.

Herson este singura capitală regională pe care forțele rusești au cucerit-o în cele opt luni de război. Anunțul retragerii urmează după o retragere a trupelor rusești din regiunea Harkov în septembrie.

Acesta vine la puțin peste o lună după ce Vladimir Putin a revendicat anexarea regiunii Herson și a altor trei regiuni ucrainene. Moscova consideră toate aceste zone ca fiind teritoriul său suveran.

Regiunea Herson se învecinează cu Crimeea. Ea oferă Moscovei o punte terestră către peninsula de la Marea Neagră, pe care a confiscat-o de la Kiev în 2014.

Recuperarea de către Ucraina a unor porțiuni din regiunea Herson ar priva Moscova de acest coridor terestru. De asemenea, ar aduce artileria ucraineană cu rază lungă de acțiune mai aproape de Crimeea, pe care Moscova o consideră de o importanță vitală pentru interesele sale.

Pe de altă parte, Kirill Stremusov, un oficial prorus de rang înalt din regiunea ucraineană Herson, a murit miercuri într-un accident rutier, a anunțat biroul guvernatorului, citat de presa rusă.

Stremusov, care era viceguvernatorul regiunii Herson, era unul dintre cei mai vocali susținători ai invaziei declanșate de Rusia în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. Autoritățile ucrainene l-au acuzat de trădare, după ce a fost numit în funcție, la două luni de la declanșarea invaziei.

„Kirill Stremusov a murit. Este o tragedie uriașă, o pierdere ireparabilă”, a precizat Sergei Aksionov, liderul prorus al Crimeei, într-un mesaj publicat pe Telegram.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE