Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski este dispus la negocieri cu Rusia. Care sunt termenii impuși de președintele Ucrainei

Publicat de: Oana Stoica

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a sugerat că este deschis la discuții de pace cu Rusia, în ciuda refuzului anterior de a negocia cu Moscova atât timp cât președintele Vladimir Putin se află la putere. Însă nu renunță la cerințele Kievului și spune că o eventuală discuție poate avea loc doar în anumite condiții, potrivit AP.

Schimbare de perspectivă

Apelul lui Zelenski către comunitatea internațională de a constrânge Rusia să participle la negocieri de pace a refletat o schimbare de perspectivă pentru cel care a semnat la sfârșitul lui septembrie un decret în care a declarat imposibilitatea purtării unei discuții cu Putin.

Din moment ce condițiile puse de Zelenski nu sunt pe gustul Rusiei pare greu de crezut că va avea în viitor loc vreo discuție.

Condițiile impuse de Zelenski

Condițiile lui Zelenski pentru a putea purta o discuție cu Putin sunt:

Armele și ajutoarele occidentale au fost esențiale pentru capacitatea Ucrainei de a lupta împotriva invaziei Rusiei. Acest lucru înseamnă că Kievul nu poate ignora modul în care războiul este văzut în SUA și în Uniunea Europeană, potrivit analistului politic Volodimir Fesenko.

„Un refuz categoric de a purta discuții face jocul Kremlinului”

Volodimir Fesenko, analist politic: „Zelenski încearcă să manevreze, deoarece promisiunea de negocieri nu obligă Kievul la nimic, dar face posibilă menținerea sprijinului partenerilor occidentali. Un refuz categoric de a purta discuții face jocul Kremlinului, așa că Zelenski schimbă tactica și vorbește despre posibilitatea unui dialog, dar în condiții care fac totul foarte clar.”

Ucraina a fost sprijinită până acum de Europa și SUA cu bani și armament, cu pachete de sancțiuni pentru Rusia, însă lucrurile se pot schimba. În urma alegerilor din SUA, dacă republicanii vor prelua controlul Camerei, s-ar putea ca Kievul să nu se mai bucure de ajutorul primit până acum de la americani.

Comentariile recente ale liderului republican Kevin McCarthy, care a declarat că legislatorii nu vor da un „cec în alb” Ucrainei, au reflectat mai clar scepticismul crescând al partidului cu privire la costul sprijinului acordat Kievului.

În privat, legislatorii republicani care susțin ajutorul acordat Ucrainei spun că ar putea exista o oportunitate de a mai aproba încă o tranșă de asistență în acest an cu actualul Congres.

Rusia și Ucraina au avut mai multe runde de discuții în Belarus și Turcia la începutul războiului, care se apropie acum de nouă luni, iar Zelenski a cerut inițial chiar o întâlnire personală cu Putin - lucru pe care Kremlinul l-a respins.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE