Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele Războiului din Ucraina: În Liman, oamenii supraviețuiesc datorită ajutoarelor umanitare

În Liman, orașul care a fost luni de zile sub invazia rusească, oamenii depind de ajutoarele umanitare și trăiesc în continuare fără utilități. Locuitorii povestesc că atât timp cât armata rusă s-a aflat în localitatea lor, ei au stat închiși în case de frică. Acum, ucrainenii din Liman speră că lucrurile vor reveni cât mai repede la normal.

Farmaciile sunt închise

Pe o stradă din Liman, oamenii se îmbulzesc la un camion cu ajutoare umanitare pentru a lua medicamente. Farmaciile din oraș sunt închise, așa că unii bătrâni au trăit săptămâni la rând fără medicamentele necesare.

„Vrem să fie mai bine, să se încheie războiul. Ne dorim ca farmaciile, magazinele, spitalele să activeze din nou. Acum, nu avem nimic, totul e distrus și jefuit, e un dezastru. Vedeți și voi cu ochii voștri,” a declarat un localnic.

Orașul Liman a fost capturat de ruși în luna mai. Localitatea a fost eliberată în 2 octombrie.

„În timpul invaziei, nu prea ieșeam din case. Încercam să nu dăm ochii cu soldații ruși. Cum să vă explic, nu vorbeam nimic cu soldații ruși și îi evitam pe cât posibil, nu ne-am atins de nimic,” a adăugat localnicul.

Orașul, transformat în ruine

Limanul, un oraș care avea înainte de război 20 de mii de locuitori, e transformat în ruine. Pe străzi au rămas tancuri și blindate care au fost abandonate de soldații ruși.

„Rușii și-au abandonat vehiculele militare și au plecat cu mașini pe care le-au luat cu forța de la locuitori, au furat microbuze, autobuze, automobile. Noi i-am interceptat pe acești soldați și i-am anihilat,” a explicat Serghei Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului operativ est al Forțelor Armate Ucrainene.

Limanul este un oraș strategic din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Rușii l-au folosit ca centru logistic, iar înfrângerea pe care au suferit-o în fața armatei ucrainene este considerată drept una dintre cele mai mari de la începerea războiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE