Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anexarea celor patru regiuni din Ucraina. Zelenski: Toate actele rusești privind anexările sunt nule și neavenite

Președintele rus, Vladimir Putin a schimbat regulile mobilizării anunțate acum trei săptămâni. Anunțul l-a făcut în timpul unei reuniuni la distanță a Consiliul de Securitate de la Moscova. El a subliniat că toate greșelile în privința încorporărilor trebuie corectate.

„O nouă entitate constitutivă a Federației Ruse”

Liderul de la Kremlin a promulgat și anexarea celor patru regiuni ucrainene unde s-au desfășurat referendumuri nerecunoscute de Occident. Asta, în timp ce președintele ucrainean a semnat un decret care, potrivit lui Zelenski, face nule și neavenite toate actele rusești privind anexările.

Președintele rus, Vladimir Putin a semnat decretele constituționale care fac oficială anexarea celor patru regiuni ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie la Rusia. Potrivit documentelor publicate de Kremlin, cele patru regiuni sunt acum o „nouă entitate constitutivă a Federației Ruse”. Iar în timpul unei videoconferințe Putin a spus că Rusia este în continuare hotărâtă să-și împlinească obiectivele.

„Avem 3 milioane de cetățeni ruși de origine ucraineană. Nu, nu am făcut niciodată și nu vom face nicio diferență între ruși și ucraineni. Dar mergând pe propriul nostru drum - și cred că această cale este creativă -, fără nicio îndoială, vom tăia din rădăcini tot ceea ce ne împiedică să mergem înainte,” a declarat Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Anularea încercărilor rusești de anexare

Comunitatea internațională a refuzat să recunoască înglobarea celor patru teritorii de către Rusia. Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a anulat toate încercările rusești de anexare.

„Am semnat un decret care face nule și neavenite toate decretele președintelui Federației Ruse și toate actele adoptate pentru a implementa aceste decrete de tentativă a anexării unor teritorii ale noastre din 2014 până astăzi. Orice decizie rusă, orice tratat cu care încearcă să pună stăpânire pe pământurile noastre - toate acestea nu au nicio valoare,” a explicat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

În teren, contraofensiva Ucrainei continuă. Guvernatorul regiunii Lugansk susține că forțele ucrainene încep deja să „elibereze” regiunile despre care Moscova susține acum că sunt ale ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE