Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina eliberează peste 1.500 de localități în cele patru regiuni anexate de Rusia

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că armata ucraineană avansează rapid în sud și că zeci de localități au fost recucerite în cele patru regiuni pe care Rusia le-a anexat. Potrivit Kievului, în ultima perioadă au fost eliberate în total peste 1.500 de localități.

Zelenski a spus că a avut discuții cu președintele american Joe Biden, cu premierul indian Narendra Modi și cu Giorgia Meloni, liderul de extremă dreapta al Italiei, pe tema războiului. El a mai anunțat că a semnat un decret prin care a decis că purtarea de negocieri cu președintele rus Vladimir Putin a devenit imposibilă, după decizia acestuia de a anexa cele patru regiuni.

„Astăzi avem vești bune, atât de pe front, cât și pe plan diplomatic. În primul rând, armata ucraineană desfășoară o ofensivă destul de rapidă și puternică în sudul țării noastre, în cadrul operațiunii de apărare. Zeci de localități au fost deja eliberate de la pseudo-referendumul rusesc numai în această săptămână, în regiunea Kherson, regiunea Harkov, regiunea Luhansk și regiunea Donețk în total”, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Peste 1.500 de localități din Ucraina au fost eliberate

Șeful adjunct al Biroului Prezidențial din Ucraina a precizat că 1.534 de localități din regiunile Donețk, Luhansk, Nicolaev, Harkov și Herson au fost deja eliberate. El a adăugat că mai mult de 500 de așezări au fost deminate.

„În această dimineață, președintele Biden a vorbit cu președintele Zelenski pentru a sublinia faptul că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretinsă anexare a teritoriului ucrainean de către Rusia și vor continua să sprijine Ucraina în timp ce aceasta se apără de agresiunea rusă. Președintele Biden l-a informat pe președintele Zelenski că Statele Unite oferă un nou pachet de asistență de securitate în valoare de 625 de milioane de dolari Ucrainei, care continuă să își apere țara de invazia Rusiei”, Karine Jean-Pierre, secretar de presă al Casei Albe.

În contrapartidă, Federația Rusă a anunțat prin intermediul Ministrului Apărării, Serghei Șoigu că armata a recrutat peste 200.000 de rezerviști în cadrul unei mobilizări parțiale lansate în urmă cu două săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE