Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski: Nu vor exista tratative de pace cu Rusia cât timp Putin este președinte

Nu vor exista tratative de pace între Ucraina și Rusia atâta timp cât Vladimir Putin rămâne președinte, a declarat, marți seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit politico.eu.

„Acest lucru este clar și evident”, a adăugat Zelenski în discursul său nocturn către națiune, după ce în patru regiuni au fost organizate referendumuri prin care Vladimir Putin încearcă să anexeze aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.

În acest context, Voldimir Zelenski a declarat că Rusia pune în practică „un scenariu de tip Crimeea”, referindu-se la referendumul inițiat de Moscova privind aderarea peninsulei la Rusia în 2014, care nu a fost niciodată recunoscut de Kiev sau de susținătorii săi occidentali. „Punerea în aplicare de către Rusia a așa-numitului scenariu Crimeea și o altă încercare de anexare a teritoriului ucrainean vor însemna că nu mai există nimic de discutat cu acest președinte al Rusiei”, a subliniat liderul de la Kiev.

Potrivit lui Zelenski, Occidentul ar trebui să răspundă escaladării lui Putin cu sprijin de apărare, financiar și sancțiuni pentru Ucraina.

Federația Rusă intenționează să încorporeze rapid cele patru regiuni ucrainene ocupate. Potrivit Kremlinului, odată ce se va întâmpla acest lucru, încercările Kievului de a le recuceri vor fi considerate de Moscova drept un atac la adresa Rusiei însăși, ceea ce a declanșat speculații cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare tactice ca represalii.

Marți, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Putin urmează să se adreseze vineri ambelor camere ale parlamentului rus. „Există o posibilitate reală ca Putin să-și folosească discursul pentru a anunța în mod oficial aderarea regiunilor ocupate din Ucraina la Rusia”, a declarat ministerul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a confirmat discursul lui Putin de vineri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE