Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Bucătarul” lui Putin recunoaște ingerințele în alegerile din SUA. Evgheni Prigojin: „Vom continua să ne amestecăm”

Afaceristul rus Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, a recunoscut luni ingerințele în politica din Statele Unite, cu doar o zi înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului. Cel supranumit „bucătarul lui Putin” se numără printre persoanele despre care autoritățile de la Washington susțin că sunt implicate în eforturile de a influența politica americană.

„Ne-am amestecat (în alegerile americane), ne amestecăm şi vom continua să ne amestecăm. Cu grijă, cu precizie, chirurgical, în propriul nostru mod", a afirmat Evgheni Prigojin, pe o rețea rusă de socializare VKontakte.

Afaceristul poreclit „bucătarul lui Putin” a făcut aceste afirmații, cu o zi înainte de alegerile de la mijlocul mandatului. În vârstă de 61 de ani, Prigojin are legături apropiate cu președintele rus Vladimir Putin, conform The Associated Press. Omul de afaceri s-a dovedit fi o prezență discretă în ultima perioadă, însă în ultima perioadă ar încerca să-și sporească influența la nivel politic.

În septembrie, a recunoscut public că a fondat grupul de mercenari Wagner, ceea ce negase anterior. De asemenea, Prigojin a vorbit despre implicarea sa în războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Gruparea a trimis forțe în zone de conflict precum Siria sau Africa subsahariană.

Prigojin a ajuns să fie cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, în condițiile în care firma sa de catering are contracte cu Kremlinul. Mai mult, afaceristul a fost acuzat oficial că sponsorizează "ferme de troli" din Rusia care încearcă să influenţeze politica americană.

SUA oferă o recompensă de aproape 10 milioane de dolari în cazul „bucătarului” lui Putin

În luna iulie, Departamentul de Stat al SUA a oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii în legătură cu "angajamentul său în ingerinţe în alegerile din SUA". Evgheni Prigojin este vizat de sancţiuni americane, britanice şi ale Uniunii Europene, conform Agerpres.

Vineri, grupul Wagner a deschis un centru tehnologic în domeniul apărării la Sankt Petersburg, un nou pas al lui Prigojin pentru a-şi evidenţia calificările militare.

De altfel, în 2018, Prigojin a fost acuzat, alături de zeci de alți cetățeni ruși și de trei companii, c-ar fi organizat o campanie secretă pe rețelele de socializare, cu scopul de a alimenta discordia și a diviza opinia publică americană, înaintea alegerilor prezidențiale din 2016, câștigate de republicanul Donald Trump. Aceștia au fost puși sub acuzare în cadrul anchetei consilierului special Robert Mueller privind ingerințele rusești în alegeri din SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE