Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina: Cele mai recente evenimente de pe front

1. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită parțial în Herson

Autoritățile numite de Rusia în Herson declară că au restabilit parțial accesul la energie electrică în Herson, oraș aflat sub ocupație rusească.

Alimentarea cu energie electrică și apă potabilă a fost întreruptă duminică, în urma unei avarii a trei rețele electrice. Moscova a acuzat Kievul că a lansat un "atac terorist" asupra infrastructurii energetice din regiunea anexată ilegal de Rusia în septembrie.

Oficialii ucraineni nu au răspuns la acuzațiile lansate de Rusia

Rusia a solicitat în mod repetat civililor să plece din Herson spre teritoriul aflat sub control rusesc de pe malul estic al râului Nipru, anticipând o contraofensivă ucraineană majoră.

Potrivit autorităților de la Kiev, transferurile de persoane din Herson sunt de fapt deportări

Locuitorii din Herson au primit mesaje de alertă prin care erau îndemnați să evacueze orașul cât mai curând posibil, a anunțat duminică armata ucraineană. Herson a fost cucerit de Moscova în primele zile ale invaziei. Administrația instalată de Kremlin a evacuat deja zeci de mii de civili din oraș.

Rusia "ocupă și evacuează" Hersonul simultan, încercând să-i convingă pe ucraineni că pleacă, când, de fapt, se instalează, a declarat Nataliya Humenyuk, purtător de cuvânt al Forțelor de Sud ale Ucrainei, la televiziunea de stat.

Forțele ruse luptă cu înverșunare și în Donețk, o altă provincie în care Rusia a instaurat legea marțială după anexarea ilegală.

Loviturile cu rachete au distrus aproape complet centralele electrice care deservesc orașele Bakhmut și Soledar din apropiere, a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean al regiunii.

2. Ucraina primește noi sisteme de apărare antiaeriană

Ucraina a anunțat că a primit noi sisteme de apărare antiaeriană din partea Statelor Unite, Spaniei și Norvegiei, pentru a contracara bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurii critice.

Ucraina a primit sisteme noi de apărare antiaeriană din SUA, Spania şi Norvegia

"Sistemele de apărare antiaeriană NASAMS și Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări foarte mult armata ucraineană și vor face cerul nostru mai sigur", a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pe Twitter.

"Vom continua să doborâm inamicii care ne atacă. Mulțumim partenerilor noștri: Norvegia, Spania și SUA", a adăugat el.

Ucraina a cerut vreme de săptămâni întregi aliaților să-i livreze sisteme moderne de apărare antiaeriană, în timp ce Moscova a intensificat loviturile asupra infrastructurii de electricitate și apă, provocând întreruperi masive de energie electrică în apropierea iernii.

Alte țări, precum Germania și Franța, au furnizat deja sisteme antiaeriene Kievului.

3. Rusia ar fi pierdut de două ori mai multe avioane militare în războiul din Ucraina decât în cel din Afganistan

Rusia ar fi pierdut până acum în Ucraina un număr dublu de avioane militare față de cifra celor pierdute de Uniunea Sovietică în conflictul din Afganistan.

În cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații militare, Ministerul britanic al Apărării l-a citat pe comandantul-șef ucrainean Valeriy Zaluzhnyi, menționând că în Afganistan au fost pierdute aproximativ 119 avioane sovietice.

Între timp, 278 de avioane rusești au fost pierdute în războiul din Ucraina.

"Deși nu putem verifica în mod cert aceste cifre, inferioritatea aeriană a Rusiei este probabil exacerbată de slaba pregătire, de pierderea personalului experimentat și de riscurile sporite de a efectua misiuni de sprijin aerien apropiat în zone dense de apărare aeriană", a scris Ministerul Apărării.

Ministerul Apărării a precizat că pierderile Rusiei depășesc probabil în mod semnificativ capacitatea sa de a fabrica altele noi.

"Timpul necesar pentru pregătirea piloților competenți reduce și mai mult capacitatea Rusiei de a regenera capacitatea de luptă aeriană", a declarat ministerul.

4. Primarul Kievului îi avertizează pe locuitorii orașului că s-ar putea confrunta cu o iarnă fără încălzire, apă sau electricitate

Primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, i-a avertizat pe locuitori că trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău în această iarnă, dacă Rusia continuă să lovească infrastructura energetică a țării - și asta înseamnă că este posibil să nu aibă electricitate, apă sau căldură în lunile de iarnă geroase.

"Facem totul pentru a evita acest lucru. Dar, să fim sinceri, inamicii noștri fac totul pentru ca orașul să rămână fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă, în general, astfel încât să murim cu toții", a declarat Klitschko pentru presa de stat ucraineană.

"Viitorul țării și viitorul fiecăruia dintre noi depinde de cât de pregătiți suntem pentru diferite situații", a adăugat el.

Rusia s-a concentrat pe distrugerea infrastructurii de energie a Ucrainei în ultima lună, provocând întreruperi de energie și de curent în întreaga țară. Duminică, Kievul a avut pene de curent din oră în oră în unele părți ale orașului și în regiunea adiacentă.

Se estimează că 40% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost avariată de la 10 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE