Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski, despre revenirea Rusiei în acordul privind exportul cerealelor ucrainene: „Avem un rezultat diplomatic important”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Președintele Volodimir Zelenski a catalogat importanța reluării exporturilor de cereale ale Ucrainei pe Marea Neagră drept un „rezultat diplomatic important” pentru întreaga lume.

Liderul ucrainean a reacționat în condițiile în care Moscova a fost de acord să revină la acordul internațional ratificat cu Kievul.

„Astăzi avem un rezultat diplomatic important pentru ţara noastră şi pentru întreaga lume: continuă implementarea iniţiativei pentru a export cereale”, a afirmat miercuri seara preşedintele Zelenski, potrivit Agerpres.

Zelenski, după ce Rusia a revenit în acordul privind exportul cerealelor ucrainene. „Demonstrează atât eşecul agresiunii ruse, cât şi cât de puternici suntem”

Volodimir Zelenski a salutat eficiența în care ONU și Turcia, mediatori ai acordului, au acționat pentru a ajunge la un consens cu Moscova.

Rusia a anunțat, tot miercuri, că a primit „suficiente” garanţii scrise din partea Kievului pentru a-şi relua participarea la acordul privind exportul cerealelor, o revenire salutată de Statele Unite.

Volodimir Zelenski a precizat că solicitările Rusiei privind garanţii din partea Ucrainei „demonstrează atât eşecul agresiunii ruse, cât şi cât de puternici suntem atunci când rămânem uniţi”.

De asemenea, Statele Unite au salutat revenirea Rusiei la respectarea acordului privind export de cereale ucrainene şi au solicitat reînnoirea sa.

Este important ca acest acord să fie "nu doar reluat, ci şi reînnoit la sfârşitul acestei luni", a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Acest lucru va aduce şi mai multă (...) stabilitate pe această piaţă şi, mai ales, va exercita o presiune pentru a scădea preţurile" alimentelor în întreaga lume, a adăugat oficialul american.

Termenul limită al acordului este 19 noiembrie.

La rândul său, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a lăudat demersurile de mediere ale Turciei în acest dosar, în timpul unei convorbiri purtate cu ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu.

Blinken a evocat în special eforturile Ankarei de a "aminti Moscovei importanţa aderării continue la acordurile negociate sub egida ONU şi angajamentele sale de a sprijini securitatea alimentară globală", se arată într-un comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE