Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

14 milioane de refugiați sunt ucraineni, fiind cea mai amplă dislocare de persoane din ultimele decenii

14 milioane de ucraineni au fost strămutați din țară, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați estimează că aceasta este cea mai rapidă și cea mai amplă dislocare de persoane din ultimele decenii.

Peste 103 milioane de refugiați în lume

Filippo Grandi, directorul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, a declarat că ucrainenii sunt pe cale să se confrunte cu una dintre cele mai aspre ierni din lume, în circumstanțe extrem de dificile. Printre acestea este vorba de distrugerea continuă a infrastructurii civile care face ca răspunsul umanitar să pară rapid o picătură în oceanul de nevoi.

„În Uniunea Europeană, am asistat la un răspuns deschis, bine gestionat și, mai presus de toate, comun la problema refugiaților, care a dovedit că multe dintre afirmațiile repetate frecvent de unii politicieni, cum că Europa nu mai are loc, că relocarea este imposibilă, că nu există sprijin public pentru refugiați, sunt greșite,” a declarat Filippo Grandi, directorul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați.

Organizațiile umanitare și-au intensificat răspunsul, a spus el, adăugând că trebuie făcut mult mai mult, începând cu încetarea războiului. Însă, având în vedere prelungirea conflictului, Grandi a declarat că agenția sa se pregătește pentru alte dislocări de populație, atât în interiorul, cât și în afara Ucrainei.

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat o creștere a numărului total de refugiați și persoane strămutate în întreaga lume, acesta ajungând la peste 103 milioane, a declarat șeful ONU pentru refugiați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE