Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câți bani primește România pentru refugiații ucraineni din partea Comisiei Europene

Ministerul de Interne a anunțat luni semnarea contractelor din finanțare prin care România va primi de la Comisia Europeană 39,1 milioane de euro, bani destinați sprijinirii refugiaților ucraineni.

Din această sumă, 12,1 milioane de euro sunt aferente Fondului pentru Azil Migraţie şi Integrare (FAMI), în vreme ce 27 milioane de euro sunt destinate Instrumentului de Sprijin pentru Managementul Frontierei şi Politica de Vize (IMFV).

Reprezentanții Ministerului de Interne au precizat că banii vor ajunge în România, din partea Comisiei Europene, până la sfârșitul lunii august.

”Scopul asistenţei de urgenţă este acela de a acoperi efortul bugetar al Statelor Membre UE cele mai afectate de criza refugiaţilor din Ucraina. Astfel, Comisia Europeană a avut în vedere cheltuielile realizate de autorităţile publice pentru recepţia cetăţenilor ucraineni în condiţiile Deciziei privind protecţia temporară din 4 martie 2022 şi pentru activităţile legate de controlul şi facilitarea trecerii frontierei la frontierele externe relevante ale UE.

Pentru a facilita accesul rapid la aceste fonduri şi a limita birocraţia, Comisia Europeană a ales finanţarea nelegată de costuri („not linked to costs”), cu atât mai mult cu cât costurile reale actuale pot fluctua semnificativ”, se arată într-un comunicat al MAI.

„Jurnal de război”. Cartea ilustrată și scrisă într-un subsol din Harkov

Alături de România, alte patru state membre UE au primit fonduri externe nerambursabile în contextul crizei refugiaţilor din Ucraina, respectiv Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă.

Câți refugiați ucraineni au cerut azil în România

Potrivit Ministerului de Interne, în ultimele 24 de ore, un cetățean ucrainean a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.364 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România.

De asemenea, din data de 18 martie și până în prezent au fost emise 51.564 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 27 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 40,1%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE