Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube | Fake news demontat: 500 de milioane de refugiați s-ar îndrepta spre Europa

Publicat de: Euronews

Utlizatorii platformei Twitter au distribuit masiv, în ultimele săptămâni, un articol aparent din New York Post, care anunța că un val de 500 de milioane de refugiați s-ar îndrepta spre Europa. Euronews a verificat această informație.

Oamenii au preluat și distribuit o captură de ecran, cu un presupus titlu din New York Post.

Se afirmă că Organizația Națiunilor Unite ar fi emis un avertisment dur cu privire la un aflux de refugiați africani, care vor ajunge în curând în Europa. Însă, nici urmă de articol online.

Articolul fals a fost atribuit unui jurnalist real

Captura de ecran nu includea logo-ul New York Post, dar folosea același tip de caractere și credita un reporter real al ziarului.

Pe site-ul publicației nu a apare așa-zisa știre. Însă, este un articol despre Rusia, sub semnătura reporterului și la aceeași dată care apăreau în captura de ecran. Probabil aceasta este baza fake-ului care a circulat pe Twitter.

New York Post a precizat, pentru marile agenții de presă, că este vorba despre un trucaj: pe site nu a apărut nicio astfel de avertizare.

Acest aspect a fost clarificat și de Agenția ONU pentru Refugiați, care a confirmat că nu a lansat vreodată un avertisment similar.

Cât despre situația reală a migrației în Europa, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 56 de mii de refugiați, din toate colțurile lumii, au sosit în Europa, până acum, în 2022.

Potrivit datelor de anul trecut au fost puțin peste 150 de mii de refugiați. Așadar, două statistici departe de cele 500 de milioane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE