Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

#TheCube: Un document înșelător susține că majoritatea populației din Mariupol este pro-Rusia

De Cristina Gagiu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Un document care pare să provină din partea batalionului Azov a fost distribuit în presa din Rusia, susținând că majoritatea populației din Mariupol este de partea Moscovei. Euronews World a verificat aceste afirmații.

Documentul a fost partajat inițial pe canalul Telegram al Ria Novosti, un organ de presă fidel Kremlinului. Acesta afirmă că peste 70% din populația din Mariupol este loială Rusiei.

RIA Novosti a declarat că aceste documente au fost găsite în Mariupol, însă documentele nu menționează data sau orașul, ci doar anumite sate aflate la 40-50 de km distanță, având vechile denumiri rusești, care, de altfel, au fost schimbate în 2014, când mai multe orașe au renunțat la fostele denumiri sovietice. Prin urmare, este de necrezut că batalionul Azov ar fi folosit aceste vechi nume rusești.

O altă discrepanță este faptul că documentul nu este adresat nimănui în mod special.

De asemenea, acesta menționează un al cincilea și al șaselea val de recrutare a soldaților.

Însă, până în aprilie 2022, Ucraina a recrutat soldați doar în două valuri, potrivit acestui site juridic ucrainean.

Corespondenții Euronews din Ucraina au analizat documentele și au observat că textul prezintă greșeli de exprimare și au regăsit și formulări în limba rusă.

Toate aceste neconcordanțe pun la îndoială autenticitatea acestuia.

Distribuie