Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube: Voluntarii care „învie” monumentele ucrainene bombardate. Ce este inițiativa Backup Ukraine

Războiul din Ucraina a devastat orașe precum Mariupol și Harkov și a redus la stadiul de moloz cartiere întregi. Imobile odată locuite, dar și clădiri de patrimoniu. O inițiativă denumită Backup Ukraine încearcă să aducă puțină alinare celor care țin la moștenirea culturală a acestei țări.

Backup Ukraine este un parteneriat între populara aplicație de mobil Polycam și mai multe entități private, printre care și o comisie UNESCO.

Pe scurt, oamenii pot folosi telefonul pentru scanări 3D ale monumentelor, operelor de artă, lăcașelor sfinte ori, pur și simplu, ale unor obiecte care reprezintă ceva pentru ei. 

Toate acestea sunt stocate într-o arhivă virtuală, unde găsim deja clădiri istorice, dar și figurine Lego, lăsate în urmă printre dărâmături.

În 2017, ONU a adoptat o rezoluție prin care distrugerea siturilor de patrimoniu în timpul unui conflict armat reprezintă o crimă de război. Ministerul ucrainean al Culturii estimează că, în prezent, numărul monumentelor istorice și al siturilor religioase aflate în această situație este de 367.

Proiectul Backup Ukraine a început cu 150 de voluntari, care s-au înscris pentru a scana zece monumente culturale pe zi. Aproximativ 6.000 de utilizatori au încărcat scanări în arhivă, iar numărul este în creștere. 

Interesant este că, deși inițiativa viza conservarea, măcar digitală a pieselor de patrimoniu,  mulți ucraineni folosesc aplicația pentru a documenta efectele războiului. Unul dintre co-fondatorii inițiativei a dat exemplul unui bărbat care s-a înscris pe platformă și și-a scanat apartamentul lovit de o rachetă rusească. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE