Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GUEST POST | Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari, explică felul în care Rusia pregătește copiii de război

Deși Rusia susține că a încheiat mobilizarea, realitatea este că propaganda de război nu cunoaște încheiere. Iar acest lucru este resimțit și de micuții ruși, care încep să cunoască încă din primii ani de viața tainele războiului.

Vitalie Cojocari relatează cum își familiarizează Rusia copiii cu războiul și ce metode utilizează.

"Rusia a terminat mobilizarea. Deocamdată pe vorbe.

Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, spune că este suficient cuvântul președintelui Putin pentru încheierea mobilizării la război. Nu va fi dat un act normativ în acest sens. Opoziția spune că nu crede în cuvântul de onoare al lui Putin. Mobilizarea continuă, dar se va face pe furiș, arată opozanții.

Între timp, unii ruși s-au împăcat cu ideea că rudele lor sunt duse la moarte sigură și mulți se vor întoarce în niște saci acasă. Asta pentru că războiul a beneficiat de-a lungul timpului de o propagandă susținută, spune jurnalistul rus Dmitri Muratov, de la Novaya Gazeta, cel care a primit Nobelul pentru Pace.

Propaganda războiului a pătruns în conștiința, în familiile rușilor. O discuție pe pagina de Twitter a lui Elon Musk mi-a atras atenția în acest sens.

O familie de ruși fotografiată în haine militare sovietice, pe fondul unor cutii militare. Rușii și ucrainenii care comentează la această poză l-au recunoscut pe un politician rus și pe familia sa.

Denis Voronenkov a fost deputat în Duma de Stat până în 2016. Fusese și susținător al anexării Crimeei, dar a fost cercetat că lua bani de la oameni de afaceri ca să promoveze anumite legi în Dumă, apoi că a încercat să pună mâna pe o clădire din capitala Rusiei. Ideea este că a supărat ceva lume la Moscova. Așa că a fost nevoit să fugă. Împreună ca soția, o cântăreață de operă, s-a refugiat în Kiev. Nu a reușit să se bucure prea mult de viața în Ucraina, pentru că a fost asasinat în plină stradă. Asta este povestea lui Voronenkov, dar nu despre ea vreau să vă vorbesc. Ce surprinde în poză este prezența copiilor. Mă rog, este surprinzător pentru cineva neavizat. Cine cunoaște Rusia, știe că propaganda războiului nu se face doar în rândul adulților. Și copiii sunt o țintă. Practic, are loc a mobilizare a copiilor.

Cei mici sunt mobilizați să crească pătrunși de ideea războiului. Drept dovadă, imaginile dintr-un muzeu rusesc dedicat copiilor.

VEZI GALERIA
4 imagini

Este Muzeul Victoriei din Moscova unde a fost lansată de curând expoziția pentru copii numită Bradul Victoriei: să ne apărăm Anul Nou.

Copiii sunt trecuți prin mai multe faze ale războiului. Sunt puși să distrugă un tanc, să tragă cu arma. Astfel, este celebrat eroismul rușilor care au murit în Al Doilea Război Mondial, asta este explicația oficială.

«Trebuie să respectăm și să nu uităm efortul înaintașilor noștri care și-au dat viața în lupta cu fasciștii», spun organizatorii. Dar expoziția a stârnit reacții negative în rândul unor ruși, de regulă opozanți ai regimului Putin. Aceștia sunt șocați și când văd la diferite evenimente de sărbătorire a războiului copii îmbrăcați în haine de soldați sovietici. Jurnalistul rus Ilia Varlamov citează într-un articol părerea psihologului din Rusia Elena Kuznețova, care spune de ce este rău că se face această mobilizare în rândul copiilor.

«Pentru că are loc o romanțare și o înfrumusețare a celui mai mare rău din viața noastră - războiul», explică Kuznețova.

Nu știu dacă are dreptate. Fiecare judecă în felul său. Dar ne putem face păreri în cadrul unor comparații. În închipuirea copiilor războiul este haios, interesant.

Însă războiul adevărat este departe de o joacă. Acolo adulții ruși simt pe propria piele cum este la război. Când nu mai este de joacă."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE