Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Operatorul gazoductului Nord Stream 1 a găsit cratere la locul avariei

Publicat de: Euronews

Operatorul cu sediul în Elveţia al gazoductului Nord Stream 1, în care Rusia este principalul partener, a anunţat miercuri că s-a încheiat culegerea preliminară de date la locul avariei conductei, în zona economică exclusivă a Suediei.

S-au găsit „cratere de provenienţă tehnică” adânci de 3-5 metri, pe fundul mării, la o distanţă de circa 248 de metri unul de altul, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Firma Nord Stream AG a precizat că „secţiunea de conductă dintre cratere este distrusă, raza de dispersie a fragmentelor de conductă fiind de cel puţin 250 de metri” şi că experţii continuă să analizeze datele de monitorizare.

Gazoductele au fost avariate în septembrie

Gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică au fost avariate în septembrie.

Incidentele au provocat o dispută între Moscova şi Occident. Sâmbătă, ministerul rus al apărării a afirmat că gazoductele au fost avariate de explozii provocate de personal al marinei militare britanice. Londra a respins acuzaţia.

Atât Suedia, cât şi Danemarca au ajuns la concluzia că avariile au fost provocate de explozii, dar nu au făcut nicio afirmaţie despre posibilii responsabili.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a fost vorba de acţiuni de sabotaj.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE