Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explozii și scurgeri inexplicabile de gaz la conductele Nord Stream. Incidentele, în atenția NATO

UPDATE 23:12. Guvernul de la Copenhaga consideră că scurgerile de gaze din conducta Nord Stream 1 sunt rezultatul unor acțiuni deliberate, anunță premierul danez.

Mai multe explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoduct.

Ministrul danez al apărării merge miercuri la Bruxelles pentru a discuta cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, despre scurgerile de gaze.

De la Washington, secretarul american de stat îndeamnă la cumpătare și spune că nu sunt clare deocamdată cauzele exploziilor.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Autoritățile daneze și suedeze au emis avertismente de navigație, după ce au fost identificate două scurgeri de gaz la conducta Nord Stream 1. Conducta a fost închisă de Kremlin la începutul lunii septembrie pentru o perioadă nedeterminată de timp, drept răspuns la sancțiunile occidentale.

Avertismentele au apărut la scurt timp după ce o altă scurgere de gaz a fost detectată pe o a doua conductă, Nord Stream 2, un proiect energetic extrem de controversat, sistat de guvernul german cu câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina și care nu a devenit niciodată operațional.

Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, a declarat că o operațiune de sabotaj nu este exclusă.

"Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar situația este extraordinară", a spus oficialul, pentru o publicație din Polonia. "Sunt trei scurgeri de gaz, prin urmare, este greu de închipuit că ar putea fi un accident", a completat Mette Frederiksen.

Comisia Europeană încă nu se pronuță

"Urmărim foarte atent evoluția situației", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului European, făcând referire la impactul climatic negativ al scurgerilor de gaz.

"Deocamdată, acest lucru nu afectează lanțul nostru de aprovizionare”, mai arată instituția.

Rusia suspectează un sabotaj

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat știrea drept "foarte îngrijorătoare" și a declarat că nicio opțiune nu ar trebui "exclusă în acest moment", inclusiv sabotajul.

Niciuna dintre cele două conducte nu transportă în prezent gaze către Europa, desi se menține un oarecare nivel de aprovizionare al infrastructurii.

Cauza scurgerilor de gaze nu a fost clarificată, însă este o anchetă în curs de desfășurare.

"Pagubele produse într-o singură zi la trei linii offshore ale sistemului de conducte Nord Stream sunt fără precedent", informează Nord Stream AG, consorțiul responsabil de conducte. "Este imposibil de estimat acum cât va dura refacerea infrastructurii de transport a gazelor."

Prima scurgere, prin Nord Stream 2, a fost detectată luni seara pe segmentul danez al conductei din Marea Baltică, în jurul insulei Bornholm, după o "scădere majoră a presiunii".

Avertisment de navigație lansat de Danemarca

Autoritatea Maritimă Daneză a lansat un avertisment de navigație și a stabilit o zonă de interdicție pe o rază de 9 kilometri de locul incidentului, considerând că scurgerea ar putea reprezenta un pericol pentru traficul naval.

Guvernul german a luat legătura cu autoritățile daneze pentru a afla sursa problemei.

Unde s-au identificat pierderile de gaz

Câteva ore mai târziu, au fost identificate două scurgeri pe Nord Stream 1, una în zona economică daneză și alta în zona economică suedeză din Marea Baltică.

"Crăparea conductelor de gaz este un eveniment extrem de rar. Din acest motiv, trebuie să creștem nivelul de reacție", a declarat Kristoffer Bötzauw, directorul Agenției daneze pentru Energie.

Agenția pentru Energie a declanșat cod portocaliu de alertă, insistând că este pusă în pericol aprovizionarea cu gaz. De asemenea, scurgerile de gaz pot pune în pericol transportul maritim, existând posibilitatea de a se aprinde deasupra apei și în aer, provocând explozii, a precizat Agenția.

Suedia a lansat deopotrivă un avertisment de navigație

Suedia a reacționat în mod similar și a emis un avertisment de navigație, cerând navelor să păstreze o "distanță de siguranță" față de raza de cinci mile nautice.

Administrația maritimă suedeză a transmis, de asemenea, un avertisment pentru aeronave. Instituția a cerut acestora să păstreze o distanță de 1.000 de metri de zonele vizate.

Germania a luat măsuri de precauție

"Încă nu este clar care sunt cauzele scurgerilor și cum stau lucrurile", a declarat pentru Euronews un purtător de cuvânt al Ministerului german pentru afaceri și climă. "O zonă de interdicție aeriană a fost stabilită din motive de securitate – zona este închisă pentru navigație."

Nord Steam 1 are capacitatea de a transporta până la 170 de milioane de metri cubi de gaz pe zi (echivalentul a 55 de miliarde de metri cubi pe an). Rusia a fost acuzată de manipularea fluxurilor, după ce a fost lovită de sancțiunile UE în urma războiului din Ucraina. Fluxurile au atins 20% din capacitatea totală în vară, înainte ca gazoductul să fie închis total.

Nord Steam 2 ar fi trebuit să dubleze această capacitate la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Scurgerile de gaz au avut loc cu câteva ore înainte de ceremonia de inaugurare a conductei baltice, o rută complet nouă pentru a transporta gaze din Norvegia către Danemarca și Polonia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE