Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Militar împușcat într-un centru de înrolare din Rusia. Cum și-a motivat agresorul gestul

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Un tânăr a împușcat un militar rus de la mică distanță într-un centru de înrolare din Rusia. Atacul comis luni reflectă rezistența la eforturile Kremlinului de a mobiliza sute de mii de rezerviști pentru a lupta pe frontul din Ucraina.

Incidentul a avut la scurt timp după incendierea unor birouri de înrolare și a protestelor din mai multe orașe din Rusia, în urma cărora cel puțin 2.000 de persoane au fost arestate. Rusia încearcă să-și consolideze forțele armate, în condițiile în care ofensiva din Ucraina a intrat într-un impas.

Atacul a fost comis luni, în orașul Ust-Ilimsk din Siberia, de către un tânăr de 25 de ani, pe nume Ruslan Zinin. Bărbatul a intrat într-un centru de înroliare, spunând „nimeni nu va merge la luptă” și „trebuie să mergem cu toții acum acasă”, scrie presa rusă, citată de AP.

Zinin a fost arestat, iar oficialii ruși au anunțat că va fi aspru pedepsit pentru fapta sa. Militarul rus pe care l-a împușcat a fost internat la secția de terapie intensivă, au precizat autoritățile, fără a oferi alte detalii.

Potrivit unui martor, Zizin se afla într-o cameră în care mai mulți bărbați fuseseră chemați la apel, pentru a lupta. Trupele din această regiune siberiană urmează să se îndrepte marți spre bazele militare.

Temerile s-au intensificat în ultima perioadă deoarece Rusia ar putea escalada conflictul, inclusiv prin folosirea de arme nucleare. Ucraina și țările occidentale au catalogat drept ”ilegale” referendumurile organizate în regiunile ucrainene aflate sub controlul forțelor ruse.

Votul, prin care cetățenii din provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson sunt întrebați dacă vor să se alăture Rusiei, se încheie marți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE