Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO: Rușii fug din țară după decretul lui Putin de mobilizare. La granița cu Georgia sunt cozi uriașe

Rușii fug pe toate căile din țară după anunțul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială. Sunt cozi kilometrice de mașini la granițe, iar biletele de avion au ajuns să coste și 10 mii de euro. La frontiera dintre Rusia și Georgia oamenii trec pe jos, cu bicicleta sau cu orice mijloc posibil.

Jurnaliștii Euronews Georgia au surprins în imagini cozile formate în punctul de frontieră Larsi. De teama încorporării, bărbații ruși se refugiază în țările care îi primesc.

„Coada se întinde pe aproximativ 10 kilometri. Am venit astăzi aici dis-de-dimineață și abia am reușit să intru. Acum nu mai am emoții. Pentru că sunt în Georgia și vreau să mulțumesc acestei țări că ne lasă să venim aici și nu închide granița”, a mărturisit un bărbat din Rusia.

Unii ruși critică decizia lui Putin de mobilizare. „A fost o măsură ciudată”

Alți ruși au povestit că mulți oameni au decis să plece din țară în urma decretului lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială.

„Astăzi am vorbit cu un prieten. El este în Krasnodar. Mi-a spus că nu mai este niciun bărbat pe străzi. A mai zis că i se pare ciudat să nu fie blocaje în trafic, să nu existe mașini... toate au dispărut”, a precizat un rus care aștepta să ajungă în Georgia.

„Ce cred eu? La fel ca toată lumea. A fost o măsură ciudată, pot spune că a fost dezamăgitoare, derutantă pentru oameni, fiindcă au spus un lucru la început, iar apoi un altul. Ca să fiu sincer, ne așteptam la asta”, a mai spus un alt bărbat care a plecat din Rusia.

Cozile se măresc tot mai mult la granița Rusiei cu Georgia. „Toată viața mea de 30 de ani din Moscova s-a năruit”

„Cetățenii ruși care trec granița spun că la punctul de control de pe partea rusă sunt cozi lungi, întinse pe mai mulți kilometri, și că oamenii trebuie să stea la rând ore întregi pentru a intra pe teritoriul georgian.

Cei care vin din Rusia spun, de asemenea, că aceste cozi se măresc tot mai mult. Majoritatea celor care părăsesc Rusia și intră în Georgia, evită să vorbească în fața camerelor de luat vederi. Iar cei care o fac, califică decizia președintelui rus drept o nebunie și confirmă că, de când Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială, cetățenii părăsesc masiv țara”, a transmis Giorgi Bolkvadze, jurnalist Euronews Georgia.

Cetățenii ruși încearcă să intre în Georgia și cu avionul. Cum nu există zboruri directe, trebuie să aleagă rute ocolitoare, prin Istanbul, Baku și Erevan.

„Voi încerca să găsesc un loc de muncă în Georgia. Apoi vom vedea... Voi merge oriunde, numai în Rusia nu. Toată viața mea de 30 de ani din Moscova s-a năruit - educația mea, serviciul, viața mea privată. Am ajuns aici fără nimic”, a mărturisit un tânăr.

Georgia a eliminat vizele pentru ruși în 2012, deși Rusia le-a menținut pentru georgieni. Cele două țări nu mai au relații diplomatice după războiul ruso-georgian din 2008.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE