Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au început referendumurile în republicile ucrainene ocupate. Cum vrea Putin să anexeze un teritoriu cât Portugalia

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Moscova face încă un pas pentru a anexa mai multe regiuni din teritoriul Ucrainei care sunt controlate de militarii ruși. Vineri au început referendumuri în provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Primarul orașului Lugansk, Sergey Haidai, a scris, într-un mesaj publicat pe Telegram, că militarii ruși îi forțează pe localnici să voteze și le interzic să părăsească zona, scrie The Guardian.

”Potrivit informațiilor disponibile, forțele de ocupație au format grupuri înarmate pentru a merge în locuințe și să-i forțeze pe oameni să participe la așa zisele referendumuri”, a afirmat edilul.

Haidai susține că angajații unor firme „care nu merg la vot își vor pierde automat locurile de muncă”. În alte zone, ”autoritățile le-au interzis localnicilor să părăsească orașul în perioada 23 - 27 septembrie”, perioada în care au loc referendumurile pentru alipirea la Rusia.

Anatoly Kurtev, secretarul Consilului Local din orașul Zaporojie, a afirmat că au fost ”intensificate pregătirile și desfășurarea așa ziselor referendumuri”.

„Oamenilor li s-au promis recompense în bani și electrocasnice în schimbul furnizării informațiilor din pașaport și a obținerii cetățeniei Federației Ruse”, a afirmat el.

Publicația The Guardian a precizat că nu a putut verifica aceste informații din surse independente.

NATO condamnă referendumurile false, organizate în teritoriile separatiste ucrainene

NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială", transmite Agerpres.

„Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU. Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina", se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

Regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson reprezintă aproape 15% din teritoriul Ucrainei, având o suprafață aproape cât cea a Portugaliei sau a Ungariei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE