Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE suspectează "sabotaj" și "premeditare" în cazul misterioaselor scurgeri de gaze din Nord Stream

Oficialii de la Bruxelles suspectează un eventual sabotaj sau acțiuni premeditate în misterioasele scurgeri de gaz identificate la cele două gazoducte Nord Stream, care trec pe sub Marea Baltică. Pe de altă parte, europarlamentarul polonez Radek Sikorski mulțumește SUA pentru incident, în timp ce Rusia acuză că aceste scurgeri afectează Nord Stream, considerând stupide şi absurde acuzele la adresa Kremlinului pentru incident.

Infrastructura energetică este epicentrul tensiunilor geopolitice dintre UE și Rusia, care a fost acuzată de manipularea livrărilor de gaz drept represalii la sancțiunile occidentale.

Prima scurgere a fost descoperită pe Nord Stream 2 luni seara, în apropierea insulei daneze Bornholm. Câteva ore mai târziu, alte două scurgeri au fost detectate pe segmente distincte ale Nord Stream 1, în zona economică daneză, cât și în cea suedeză din Marea Baltică.

Cauza incidentului rămâne neclară. O anchetă este în curs de desfășurare

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre o "acțiune de sabotaj" în urma unei convorbiri telefonice cu premierul danez Mette Frederiksen.

"Este esențial să investigăm incidentele, să avem o imagine clară asupra evenimentelor și a rațiunilor care le-au determinat", a scris von der Leyen pe Twitter marți seara.

"Orice acțiune de tulburare deliberată a infrastructurii energetice europene este inacceptabilă și conduce la un răspuns pe măsură”, a mai spus aceasta.

Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, a declarat că echipa sa este ține legătura cu statele membre pentru a "determina cauza și impactul ecologic al incidentelor".

Nu a existat un impact imediat asupra aprovizionării cu energie a blocului comunitar, a mai precizat Simson.

Nici Nord Stream 1 și nici Nord Stream 2 nu transportau gaze către UE

Totodată, și Josep Borrell, șeful politicii Externe a UE, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evenimentele inexplicabile.

"Preocupările legate de siguranță și de mediu sunt de cea mai mare prioritate. Aceste incidente nu sunt o coincidență și ne afectează pe toți", a declarat Borrell miercuri dimineață.

"Toate informațiile disponibile indică faptul că scurgerile de gaze sunt rezultatul unui act deliberat."

Diplomatul a adăugat că UE va sprijini investigațiile menite să clarifice și va lua măsuri pentru a consolida securitatea aprovizionării cu energie a blocului.

Totodată, europarlamentarul Radek Sikorski a mulțumit SUA, atașând o fotografie cu scurgerile de gaze.

"Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns robust și unit", a declarat Borrell.

Temerile de sabotaj au început să se răspândească marți, pe măsură ce au apărut noi detalii despre scurgerile de gaz de la Nord Stream. Premierii Danemarcei, Suediei și Poloniei au evocat cu toții posibilitatea unui atac țintit.

"Posibile explozii"

Rețeaua seismică națională suedeză a informat că două "posibile explozii" au fost înregistrate în zona în care s-au produs scurgerile de gaze. Prima a avut loc luni, la ora 2:03, înainte de o a doua la ora 19:03 (CET).

Consorțiul care operează cele două conducte gemene a declarat că pagubele au fost "fără precedent" și că este "imposibil" să dea o estimare pentru revenire la starea inițială.

Imaginile și înregistrările video publicate de armata daneză au arătat o zonă imensă de gaz care bolborosea la suprafața Mării Baltice. Cea mai mare avea un diametru de peste un kilometru, a precizat armata, în timp ce cea mai mică avea aproximativ 200 de metri.

Scurgerile misterioase au avut loc cu câteva ore înainte de ceremonia de inaugurare a Conductei Baltice, un gazoduct nou care leagă Norvegia de Danemarca și Polonia. Coincidența a alimentat și mai mult speculațiile.

"În prezent, autoritățile arată că este vorba de acțiuni deliberate", a declarat Frederiksen. "Nu a fost un accident".

Rusia consideră scurgerile de gaz problematice

Este "stupid şi absurd" să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri Kremlinul, potrivit AFP.

"Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt "problematice" pentru Moscova, "pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult".

Gazul din Nord Stream 1 și 2 este pe cale să se scurgă

"Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă", şi-a exprimat el regretul.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Peskov a îndemnat "toată lumea să se gândească înainte de a se exprima, să aştepte rezultatele inspecţiilor pentru a şti dacă este vorba de o explozie sau nu".

"Această situaţie necesită dialog, o interacţiune rapidă între toate părţile (implicate), pentru a şti ce s-a întâmplat. Deocamdată, constatăm o absenţă totală a dialogului", a adăugat el.

Aceste scurgeri îndepărtează perspectiva unei viitoare reluări a livrărilor de gaz în Europa prin Nord Stream 1, care au fost întrerupte la începutul lui septembrie, în contextul tensiunilor din jurul ofensivei ruse în Ucraina. 

Ambasadorii UE vor discuta problema într-o reuniune miercuri, iar Germania ar trebui să facă o  evaluare a situației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE