Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 100.000 de ruși fug în Kazahstan. Țara va oferi protecție rușilor care fug de mobilizare

Publicat de: Euronews

Aproximativ 100.000 de ruși au trecut în Kazahstan de când Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială a rezerviștilor. Kazahstanul și Georgia, ambele fiind părți ale fostei Uniuni Sovietice, par să fie cele mai populare destinații pentru rușii care traversează granița cu mașina, bicicleta sau pe jos.

Ministerul rus al Apărării a declarat că numai aproximativ 300.000 de persoane care au efectuat anterior serviciul militar vor fi recrutate. Însă, surse din mai multe regiuni ale Rusiei spun că recrutorii au mobilizat și bărbați care nu corespund acestei descrieri. Astfel, au fost alimentate temerile legate de o convocare mult mai amplă, care a făcut ca muți bărbați de toate vârstele să ia cu asalt aeroporturile și punctele de trecere a frontierei.

Cetățean rus relocat: Mobilizarea a fost anunțată că fiind parțială, dar, conform documentelor, pare a fi una completă, iar cuvintele președintelui nu corespund cu ceea ce este menționat oficial. Oamenii care se află aici se tem că, mai devreme sau mai târziu, va fi anunțată o mobilizare completă și atunci nimeni nu va mai putea trece granițele.

Kazahstanul va asigura asistență celor care fug de mobilizarea rusă, a declarat președintele țării din Asia Centrală.

Kassym-Jomart Tokayev, Președintele Republicii Kazahstan: Integritatea teritorială a statelor trebuie să fie inviolabilă. Acesta este principiul-cheie. Am vorbit întotdeauna despre acest lucru în mod deschis și clar pe scena internațională.

La anunțul privind numărul de ruși care au trecut granița, ministrul de interne din Kazahstan a declarat că autoritățile nu îi vor trimite înapoi acasă pe cei care evită mobilizarea, cu excepția cazului în care aceștia sunt dați în urmărire penală internațională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE