Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO | Exodul rușilor spre Georgia, surprins din satelit. 10.000 de oameni ajung în țară zilnic, după decretul lui Putin

Rușii continuă să părăsească țara, la câteva zile după anunțul lui Vladimir Putin, privind mobilizarea parțială. Imagini din satelit, publicate pe 26 septembrie de compania Maxar Technologies, surprind cozile kilometrice de la granița cu Georgia.

Numărul cetățenilor ruși care ajung în Georgia s-a dublat de la anunțul președintelui rus, de săptămâna trecută. Potrivit ministerului de interne din Georgia, 10.000 de ruși ajung în țară în fiecare zi, comparativ cu 6.000, numărul dinainte de discursul liderului de la Kremlin.

„Erau 11.200 duminică și mai puțin de 10.000 luni, față de 5.000-6.000”, a anunțat instituția, potrivit euronews.com.

VEZI GALERIA
3 imagini

Sursa: Facebook/Maxar

Exodul rușilor vine și în contextul în care Kazakhstan, un aliat al Moscovei, a promis că va proteja rușii care au ajuns în țară în ultimele zile. „În ultimele zile, multe persoane au venit la noi din Rusia. Mulți dintre ei sunt forțați să plece din cauza unei situații fără speranță”, a precizat președintele kazah, Kassym-Jomart Tokayev.

Câți ruși au părăsit țara după decretul lui Putin

Granițele Rusiei se confrunta cu un flux ridicat de persoane, bărbați care ar putea fi recrutați, după anunțul lui Vladimir Putin de săptămâna trecută. Potrivit ziarului independent Novaya Gazeta, un număr de 261.000 de bărbați ar fi părăsit deja țara. Ziarul citează o sursă anonimă din cadrul FSB (Serviciul Federal de Securitate), relatează Agerpres.

De cealaltă parte, surse din administraţia prezidenţială de la Moscova pun la îndoială această cifră, deşi admit că tendinţa este îngrijorătoare şi că armata l-ar putea convinge pe Vladimir Putin de necesitatea unor măsuri urgente pentru a stopa acest exod.

Potrivit avocatului în drepturile omului Pavel Cikov, FSB a început deja să nu mai permită unor ruşi să părăsească ţara. El a publicat mai multe documente pe Telegram în care poliţişti de frontieră au împiedicat ieşirea din ţară a unor bărbaţi ruşi prin Kazahstan.

Riscuri de securitate

Situația de la granița dintre Federația Rusă și Georgia pare oarecum tensionată. A fost observată o prezență redusă de personal militar rusesc pe partea rusă a frontierei. Acesta este un semnal din partea Moscovei de a încerca să limiteze numărul cetățenilor săi care fug din țară.

Diferite partide politice de opoziție, liderii acestora, precum și o serie de ONG-uri alături de reprezentanții acestora și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu riscurile de securitate asociate cu un aflux mare de cetățeni ruși care intră în țară. Cu toate acestea, Guvernul Georgiei refuză până în prezent să își schimbe politica de frontieră deschisă cu Federația Rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE