Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce urmează după mobilizarea anunțată de Putin. Două luni decisive pentru Ucraina

Mobilizarea a 300.000 de rezerviști ruși nu se va face simțită pe frontul din Ucraina mai devreme de finalul lunii noiembrie, apreciaza analiștii militari citați de presa internațională. Prin urmare, Ucraina și aliații săi au la dispoziție cam două luni pentru a face față ofensivei pregătite de Vladimir Putin.

„Nu ar trebui să ne lăsăm păcăliți de afirmația lui Putin că tot ceea ce vrea să facă este să securizeze regiunile Donbas, Herson și Zaporojie. Rușii ar dori, cu siguranță, să controleze toate aceste teritorii prin alungarea apărătorilor ucraineni. Dar, pe termen lung, este probabil ca Moscova să rămână la planul său inițial de a crea o zonă tampon în Ucraina, care să protejeze teritoriul Rusiei de influența NATO. Regiunile Harkov, Mikolaiev și Odesa vor fi probabil vizate în mod intens” de atacurile armatei ruse, spune profesorul de studii strategice Aleksei Muraviev, pentru Sky News.

Potrivit acestuia, 300.000 de rezerviști îi vor permite Rusiei să-și consolideze cele trei grupuri operaționale majore din Ucraina, precum și pentru a-și întări forțele de-a lungul frontierei inițiale dintre cele două țări. În cazul în care o astfel de operațiune ar avea succes, Kremlinul ar putea, în sfârșit, să relanseze operațiuni ofensive pe scară largă în inima Ucrainei, adaugă Aleksei Muraviev.

Dar nu se va întâmpla totul peste noapte. Ar nevoie cam de două luni până când rezerviștii să poată fi aruncați în luptă, apreciază Muraviev. Prin urmare, Kievul și aliații săi nu au prea mult timp pentru a obține mai multe câștiguri pe front. Sunt așteptate eforturi mai mari din partea armatei ucrainene pentru a prelua inițiativa înainte de sosirea întăririlor rusești.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut, miercuri, primul discurs de la începerea războiului din Ucraina, ocazie cu care a anunțat semnarea unui decret privind mobilizarea parțială în Rusia.

Mobilizarea rezerviștilor nu e suficientă pentru victorie

„Mobilizarea parțială a rezerviștilor este un semn al eșecului Rusiei de a-și atinge obiectivele operaționale în Ucraina atât prin utilizarea forțelor regulate, cât și prin apelarea la voluntari. Este un indicator important al faptului că armata rusă este epuizată și și-a recunoscut incapacitatea de a învinge Ucraina. Nu cred că această situație se va schimba semnificativ odată cu mobilizarea”, spune Andrei Zagorodniuk, analist la Atlantic Council și fost ministru ucrainean al Apărării.

„Decizia Rusiei de a decreta o mobilizare militară parțială este un indicator clar că intenționează să fie prezentă în acest conflict pentru o perioadă extinsă de timp. Aceasta reprezintă prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, însă nu înseamnă că dintr-o dată trei sute de mii de soldați bine pregătiți vor deveni disponibili, deoarece va exista, fără îndoială, o întârziere semnificativă pentru pregătirea și pregătirea de pregătire” avertizează și Justin Conelli, de la Scowcroft Center.

Modul în care Rusia gestionează cerințele de mobilizare, pregătire, echipare și, în cele din urmă, desfășurare a acestor noi trupe poate avea, de asemenea, un impact asupra situației actuale de pe câmpul de luptă, adaugă el.

Rezerva de cadre militare a Rusiei poate părea impresionantă pe hârtie, dar, în realitate, doar un mic procent reprezintă de fapt o "rezervă pregătită". „Rusia nu dispune de capacitatea financiară, administrativă și de instruire pentru a-și menține rezervele - aceste trupe vor fi slab instruite, slab organizate, slab echipate și prost îngrijite”, susține și un alt analist de la Scowcroft Center, Irina Plaks.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE