Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iulian Chifu, despre decizia lui Putin de a ordona mobilizarea parțială: „Este o mișcare cu un risc maxim”

Iulian Chifu, consilier de stat pentru Politică Externă, Securitate și Afaceri Strategice al Prim Ministrului României a vorbit la Euronews România despre decizia lui Vladimir Putin de a ordona mobilizarea parțială în Rusia. În viziunea acestuia, invazia reprezintă o mișcare cu un risc maxim care pune sub semnul întrebării postura lui Vladimir Putin.

Iulian Chifu: „Nuanțele sunt foarte multe, dar e vorba în mod special de evoluția din ultima lună, după 24 august, după reacția Ucrainei și mai ales după căderea frontului din jurul Harkovului. A fost o cădere dramatică care a dus la o pierdere masivă de teritoriu, cam cât s-a câștigat în vreo 5 luni de ofensivă rusă.

Pe de altă parte este o mișcare cu un risc maxim, o mișcare care pune sub semnul întrebării atât postura lui Vladimir Putin, cât și a putinismului ca regim, pentru că o asemenea mișcare trebuie să ducă la succes. Este o escaladare vizibilă. Iată, începând cu azi dimineață, ora 9:00, Federația Rusă este în război. Putin a adus războiul în casele fiecărui rus. Nu mai este vorba despre o operațiune undeva departe unde apără ruși, rusofoni, compatrioți, ci este un război care se desfășoară acasă, pentru că acolo se fac recrutările, în orașele mari. Populația cu vârsta între 18 și 65 de ani nu mai are voie să părăsească Federația Rusă.

Războiul nu s-a terminat. Este un război lung. Nu înseamnă nici că Putin e învins, nici că putinimsul e învins. Avem scenarii, ne uităm de la un capăt la altul, dar trebuie să privim cu echilibru. Pus la zid, evident că poate recurge la măsuri și dincolo de limitele acestui lucru, de exemplu amenințarea cu utilizarea armei nucleare. Într-o situație dificilă, tipul de reacție poate fi unul mai puțin previzibil, cu atât mai mult la Vladimir Putin. A încălcat toate regulile internaționale, toate tratatele la care este parte”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE