Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden condamnă Rusia în fața Adunării Generale a ONU: „A încălcat în mod rușinos principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite”

Publicat de: Euronews

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a vorbit miercuri în fața Adunării Generale a ONU despre războiul din Ucraina și acțiunile recente ale lui Vladimir Putin. Acesta a spus că Rusia a încălcat în mod rușinos principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite.

Joe Biden: „Anul trecut, lumea a experimentat o turbulență. Criza privind securitatea alimentară, temperaturi record, secetă și inundații, Covid-19, inflație și un război brutal și inutil. Un război care a fost ales de un singur om. Un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și-a invadat vecinul și a încercat să radă de pe hartă un stat suveran. Rusia a încălcat în mod rușinos principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite. Chiar astăzi, președintele Putin a amenințat Europa cu arma nucleară, nesocotind responsabilitățile regimului de neproliferare nucleară. Acum Rusia își cheamă mai mulți soldați, iar Kremlinul organizează un referendum rușinos prin care încearcă să anexeze părți din Ucraina, o încălcare semnificativă a Cartei ONU.

Lumea ar trebui să vadă aceste fapte așa cum sunt. Putin susține că a fost nevoit să acționeze pentru că Rusia era amenințată. Dar nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni în afară de Rusia nu a căutat un conflict. De fapt, noi am avertizat că va veni acest conflict. Chiar înainte să invadeze, Putin a spus că «Ucraina a fost creată de Rusia». Astăzi vedem atacuri asupra școlilor, stații de tren, spitale. Vedem gropi comune în Izium, cadavre care au semne de tortură. Acest război este despre distrugerea dreptului Ucrainei de a exista ca stat. Oriunde sunteți, oriunde vă aflați, în orice credeți, acest lucru ar trebui să vă înghețe sângele în vene. De aceea 141 de națiuni din Adunarea Generală au condamnat la unison războiul purtat de Rusia în Ucraina.

Statele Unite au oferit o masivă asistență de securitate, ajutoare umanitare și sprijin economic direct Ucrainei. Mai mult de 25 de miliarde de dolari. Aliații și partenerii noștri au venit și ei în ajutorul Ucrainei, iar astăzi mai mult de 40 de state au contribuit cu miliarde pentru a ajuta Ucraina să se apere. Statele Unite lucrează îndeaproape cu partenerii și aliații săi pentru a impune costuri Rusiei și a descuraja un atac asupra teritoriului NATO. Dacă națiunile își pot urmări ambițiile imperiale fără să existe consecințe, atunci punem în pericol toate principiile care stau la baza acestei instituții (ONU). Lumea a fost testată, iar noi am ales libertatea, am ales suveranitatea, am fost de partea Ucrainei. Ca și voi, Statele Unite vor ca acest război să se încheie în termeni onești, în termeni pe care i-am acceptat cu toții și anume că nu poți lua prin forță teritoriul unei națiuni. Așa că toți cei de aici care sprijinim principiile pe care am promis să le apărăm, ca membri ai Națiunilor Unite, trebuie să fim clari, fermi și determinați. Ucraina are aceleași drepturi care aparțin oricărui stat suveran. Vom fi solidari cu Ucraina și împotriva agresiunii Rusiei. Punct.”  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE