Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iarna va fi grea pentru mulți ucraineni. Oamenii trăiesc fără căldură, energie electrică și gaze naturale

Răcirea bruscă a vremii face și mai dificilă viața civililor din localitățile de pe linia frontului din estul Ucrainei. Bombardamentele intense ale armatei ruse au distrus infrastructura de livrare a energiei electrice, a căldurii și gazelor naturale.

Oamenii care locuiesc la bloc sunt nevoiți să facă focul în curte pentru a găti, iar pentru a rezista frigului dorm mai multe familii într-un singur apartament. Artiom, un copil de nouă ani, trăiește împreună cu bunica lui. Ei își pregătesc mâncarea la o bucătărie improvizată în aer liber, lângă blocul aproape abandonat. 

Oamenii încearcă să reziste frigului

„Este foarte frig. Dorm îmbrăcat în apartamentul meu.”

„Aici geamurile au fost sparte. Aici, în această cameră, doar mâncăm. Dormim în apartamentul învecinat fiindcă are geamurile întregi și este mai cald.”

Autoritățile promit că, în scurt timp, vor restabili livrările de energie electrică și că se fac lucrări pentru restabilirea accesului la apă potabilă și gaze naturale. Până atunci, însă, oamenii se pregătesc pentru o iarnă grea.  

„Situația este așa: nu avem electricitate, apă și gaz. Înghețăm. Vedeți, facem ruguri.”

„Este foarte frig. Dacă n-ar fi fost fiul meu, aș fi înghețat demult.”

În satele de lângă linia frontului, pe lângă nesiguranța dată de bombardamente, locuitorii trebuie să facă față și crizei de lemne de foc.

„Am brațe și picioare, așa că nu mi-e frică că voi îngheța. Voi găsi lemne și voi face focul în sobă.”

Autoritățile de la Kiev acuză Rusia că urmărește provocarea unei adevărate catastrofe umanitare și că distruge intenționat infrastructura civilă în pragul iernii. Moscova respinge acuzațiile și spune că bombardamentele vizează doar ținte militare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE