Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile ucrainene: Donețk, lovit cu „cea mai mare brutalitate” de forțele rusești

Forțele rusești își intensifică loviturile în Donețk, înrăutățind condițiile deja dificile pentru locuitori în urma anexării ilegale a Moscovei și a declarării legii marțiale în provincia estică, au declarat autoritățile ucrainene.

„Distrugerile sunt zilnice”

Atacurile au distrus aproape în totalitate centralele electrice care deservesc orașul Bakhmut și localitatea vecină Soledar, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii, Pavlo Kyrylenko, potrivit Euronews.

Bombardamentele au ucis un civil și au rănit trei, a raportat el sâmbătă.

„Distrugerile sunt zilnice, dacă nu chiar din oră în oră”, a declarat Kyrylenko într-un interviu pentru televiziunea de stat.

În Bakhmut, aproximativ 15.000 de locuitori rămași trăiesc sub bombardamente zilnice și fără apă sau energie electrică, potrivit presei locale.

Orașul a fost atacat de luni de zile, dar bombardamentele s-au intensificat după ce forțele rusești au înregistrat eșecuri în timpul contraofensivei ucrainene din regiunile Harkov și Herson.

„Cea mai mare brutalitate”

Separatiștii susținuți de Moscova au controlat o parte din Donețk timp de aproape opt ani înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Protejarea republicii autoproclamate de separatiști a fost una dintre justificările președintelui rus Vladimir Putin pentru invazie, iar trupele sale au petrecut luni de zile încercând să captureze întreaga provincie.

În timp ce „cea mai mare brutalitate” a Rusiei s-a concentrat în regiunea Donețk, „luptele constante” au continuat în alte părți de-a lungul liniei frontului care se întinde pe mai mult de 1.000 de kilometri, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video.

Rusia lovește infrastructura energetică

Între sâmbătă și duminică, Rusia a lansat patru rachete și 19 lovituri aeriene, care au avut impact asupra a peste 35 de sate din șapte regiuni - de la Cernihiv și Harkov, în nord-est, până la Herson și Nikolaev, în sud -, potrivit biroului președintelui.

Rusia s-a concentrat pe lovirea infrastructurii energetice în ultima lună, provocând penurii de energie și întreruperi de curent în întreaga țară.

Între timp, centrala nucleară din Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică ucraineană, a anunțat duminică presa locală.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa are nevoie de electricitate pentru a-și menține sistemul vital de răcire, dar funcționa cu generatoare diesel de urgență de când bombardamentele rusești i-au întrerupt conexiunile externe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE