Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski spune că Iranul minte: „Chiar și cu această mărturisire mint. Doar ieri am doborât 11 drone”

Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă seara Iranul că minte cu privire la livrarea de drone Rusiei care sunt folosite în războiul împotriva ţării sale, transmite EFE.

„Doborâm cel puţin 10 drone iraniene pe zi”, a spus Zelenski.

Ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian a recunoscut sâmbătă în premieră că ţara sa a furnizat drone Rusiei, dar a insistat că trimiterea de drone s-a produs cu luni înainte de începerea invaziei ruse în Ucraina.

„Chiar şi cu această mărturisire, ei (iranienii - n.r.) mint”, a acuzat Zelenski în discursul său zilnic prin video. „Şi cu cât Teheranul minte mai mult, cu atât comunitatea internaţională va înţelege această colaborare teroristă între regimurile din Rusia şi Iran”, a adăugat liderul de la Kiev, citat de dpa.

„Doar ieri (vineri - n.r.), au fost doborâte 11 drone Shahed”, a adăugat Zelenski, în contextul în care armata ucraineană a informat la rândul său că a doborât până în prezent sute de drone kamikaze Shahed-136 de fabricaţie iraniană şi că suspectează că Rusia a comandat 2.400 de astfel de arme.

Pe de altă parte, după atacul încununat de succes al dronelor maritime ucrainene asupra Flotei ruse la Marea Neagră, în portul naval Sevastopol, în peninsula ucraineană Crimeea (anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.r.), Ucraina a anunţat că vrea să achiziţioneze mai multe arme de acest tip.

„Vom începe o nouă campanie de strângere de fonduri săptămâna viitoare, vrem să strângem fonduri pentru o flotă întreagă de drone maritime. Scopul acestor drone este clar. Toată lumea a văzut deja cum funcţionează”, a declarat sâmbătă seară Zelenski.

Potrivit părţii ucrainene, trei nave de război ruse au fost lovite în atacul de la Sevastopol de săptămâna trecută, inclusiv fregata "Amiral Makarov", mândria Flotei Ruse la Marea Neagră.

Armata rusă a recunoscut doar că s-au produs pagube minore, fără a furniza alte detalii.

De la începerea invaziei ruse, la 24 februarie, Ucraina a creat platforma de internet United24, prin care au fost donate deja 220 de milioane de dolari pentru achiziţii de armament, potrivit Kievului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE