Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski acuză Rusia de teroare energetică. Milioane de oameni, în beznă din cauza bombardamentelor

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia recurge la „teroare energetică”, în condițiile în care aproape 4,5 milioane de oameni au rămas fără electricitate în noaptea de joi spre vineri din cauza atacurilor forțelor ruse asupra infrastructurii Ucrainei. Între timp, niniștrii de Externe din statele G7 s-au reunit în Germania pentru a decide cum pot să sprijine Ucraina pe durata iernii.

Zelenski a atras atenția că numai în noaptea de joi spre vineri, aproape 4,5 milioane de consumatori au fost „temporar deconectați” în Kiev și în alte zece regiuni din Ucraina

Ruşii "nu pot învinge Ucraina pe câmpul de luptă, de aceea încearcă să ne zdrobească poporul" prin "teroarea energetică", a spus liderul de la Kiev.

În acest context, reprezentanții statelor membre G7 s-au reunit în Germania pentru a încerca să găsească soluții pentru populația ucraineană, pe fondul unei ierni care se anunță dificilă. Miniștrii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de alimente, dublată de criza de aprovizionare cu energie din țară, din cauza atacurilor sistematice ale Rusiei asupra infrastructurii civile.

„Ei (Rusia n.r.) nu pot ocupa (Ucraina n.r.). Nu pot câștiga în plan militar, pe câmpul de luptă. Nu pot să câștige războiul. Și distrug țara în mod sistematic. Milioane de ucraineni nu mai au acces la electricitate. Iar ceea ce Putin este dispus să facă este să arunce țara în întuneric pe timp de iarnă, ceea ce reprezintă o crimă de război”, a declarat Josep Borrell, înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Securitate.

Deși trupele ucrainene înregistrează progrese pe fronturile din nord-est și sud-est, se anticipează o iarnă grea pentru armata Ucrainei, din cauza posibilelor contraatacuri din partea Rusiei, dar și legat de problemele de aprovizionare.

Dar moralul armatei este ridicat, mai ales după apelul la "evacuarea" Hersonului, lansat de autoritățile numite în funcție de Rusia, care controlează încă regiunea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE