Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă nu renunță la hidrocentrale în ciuda deciziei CCR. Premierul a declarat că legea va fi retrimisă în Parlament

Premierul României nu renunță la construirea de hidrocentrale în ariile protejate. Nicolae Ciucă susține că legea care a fost declarată neconstituțională de CCR se va reîntoarce în Parlament și va fi reaprobată pentru că, spune el, este nevoie de energie.

În momentul de față sunt 11 hidrocentrale pe care Guvernul vrea să le pună în funcțiune. Unele sunt deja construite în proporție de 90%. Finalizarea lor este necesară pentru că țara noastră are mare nevoie de energie, susține premierul.

Nicolae Ciucă: „În momentul în care vom avea publicată motivarea Curții se va întoarce în Parlament și Guvernul va susține ca elementele neclare din cuprinsul legii să fie aprobate și de Senat, și de Cameră și să o reaprobăm pentru că avem nevoie de aceste hidrocentrale. Sunt bani ai României care au fost investiți în aceste hidrocentrale”.

Specialiștii de mediu consideră că hidrocentralele pun în pericol biodiversitatea

Până acum știm sigur că trei dintre cele 11 hidrocentrale a căror construcție este blocată se află în arii protejate. Două sunt pe râul Jiu la Dumitra și Bumbești și una pe râul Mureș la Răstolița. Specialiștii de mediu susțin în continuare că punerea în funcțiune a acestor hidrocentrale ar duce la dispariția râurilor și a biodiversității.

Călin Dejeu, biolog: „La Răstolița ar dispărea singura populație viabilă de lostriță, ceea ce înseamnă un impact absolut de neînchipuit pentru că este cel mai mare pește din apele de munte, singura specie endemică în bazinul Carpatic iar dispariția ei ar fi un dezastru pentru patrimoniul nostru național”.

Ioana Ciuta, Bankwatch: „Ar urma să producă anual 269 gw/h. Asta înseamnă mai puțin de 0,5% din producția anuală de electricitate a României. Cu siguranță există un risc de infringement și tocmai asta este revoltator într-un sens pentru că în cazul infringementlui prețul îl vom plăti noi ca populație a României și financiar și ca efecte asupra sănătății și bunăstării noastre pentru că pierdem acest patrimoniu natural”.

Curtea Constituțională a decis miercuri că legea controversată privind construcția de hidrocentrale în arii protejate este neconstituțională. Actul normativ adoptat de coaliția de guvernare în Parlament în primăvara acestui an a fost respins de CCR pe criterii de procedură, nu de fond. Mai exact, conținutul proiectului de lege dezbătut și adoptat în Senat a fost diferit de cel din Camera Deputaților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE