Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. CCR a declarat neconstituțională legea care permite construcția de hidrocentrale mici în ariile protejate

Curtea Constituțională a României va pronunța astăzi decizia cu privire la legea care permite construcția de hidrocentrale mici în ariile protejate. Asta după ce USR a înaintat o sesizare împotriva actului normativ adoptat de Coaliție.

UPDATE: CCR a admis sesizarea USR, iar legea a fost declarată neconstituțională.

Știrea inițială: Se preconizează o decizie de admitere a sesizării, ceea ce înseamnă că legea ar putea să fie declarată neconstituțională. Coaliția PNL - PSD - UDMR a adoptat actul normativ în urmă cu câteva luni prin care să permită ca hidrocentralele aflate într-un stadiu avansat de construcție, de peste 60%, să poată fi finalizate, chiar dacă se află în arii naturale protejate, unde astfel de amenajări sunt interzise. În momentul de față există trei astfel de hidrocentrale, una pe râul Mureș și două pe Jiu, toate finalizate în proporție de aproximativ 90%.

Amenzi pentru încălcarea tratatelor europene

Coaliția a motivat adoptarea legii prin nevoia României de a-și consolida producția de energie din surse regenerabile, însă USR a contestat asta, spunând că cele trei hidrocentrale vor produce o cantitate nesemnificativă de electricitate și anume doar 0,4% din totalul național. Mai mult decât atât, contestatarii au semnalat și faptul că prin construirea de hidrocentrale în arii protejate, România riscă un caz de infringement din partea Comisiei Europene, ceea ce ar însemna amenzi mari pentru țara noastră pentru încălcarea tratatelor europene.

Aceste hidrocentrale au început să fie construite înainte de 2007, înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, când acele zone nu erau arii naturale protejate, dar odată cu intrarea în UE, lucrările au fost stopate.

Mai mult decât atât, mai multe ONG-uri de mediu din România au semnalat aceeași problemă, și anume, încălcarea tratatelor Europene, dar și distrugerea mediului. Prin construirea acestor hidrocentrale, atât natura, cât și speciile de animale din zonele respective care sunt specii pe cale de dispariție și sunt protejate, ar fi afectate drastic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE