Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina, în beznă și frig din cauza atacurilor rusești. Primarul din Kiev: „Putin are nevoie de Ucraina fără noi”

Publicat de: Oana Stoica

Operatorul public de electricitate al Ucrainei a anunțat oprirea curentului în Kiev și în alte șapte regiuni ale țării, ca urmare a loviturilor violente ale Rusiei asupra infrastructurii energetice.

Măsura survine în timp ce forțele rusești continuă să bombardeze orașele și satele ucrainene cu rachete și drone, provocând pagube la centralele electrice, alimentările cu apă și alte obiective civile.

Cel mai grav scenariu

Locuitorii capitalei ar trebui să economisească energie şi să ia în calcul să se mute temporar, a este mesajul primarului din Kiev, Vitali Kliciko, potrivit Agerpres.

Kliciko a descris şi care este cel mai grav scenariu: „Facem tot posibilul pentru a ne asigura că nu se ajunge aici. Dar vrem să fim deschişi. Duşmanii noştri fac tot ce pot pentru a lăsa oraşul fără căldură, fără electricitate şi fără apă, pe scurt, pentru ca noi toţi să murim”.

„Putin nu are nevoie de noi, ucrainenii”

Edilul ucrainean a estimat numărul locuitorilor din oraş la circa trei milioane, inclusiv 350.000 de persoane strămutate în interiorul ţării.

Kievul încearcă să-şi stabilizeze reţeaua electrică prin întreruperi controlate de alimentare cu energie electrică, ce lasă pe întuneric timp de ore bune zone întregi din capitală.

Kliciko l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că vrea să distrugă Ucraina ca naţiune.

„Putin nu are nevoie de noi, ucrainenii. El are nevoie de regiune, el are nevoie de Ucraina fără noi”, a spus el.

Zelenski acuză Iranul

Atacurile Rusiei asupra centralelor electrice au lăsat multe provincii afectate de pene de curent, iar dronele iraniene au avut un rol esențial în aceste atacuri, spune președintele Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Astăzi au existat mesaje din Iran, de la reprezentanți oficiali. Aceștia au decis să recunoască faptul că au furnizat drone pentru terorismul rusesc.”

Kievul nu crede în explicațiile Teheranului potrivit cărora acestea au fost furnizate Rusiei înainte de începerea războiului. În Herson, autoritățile numite de ruși continuă să își intensifice apelurile privind evacuarea iar ucrainenii vorbesc de deportarea civililor.

De asemenea, se înmulțesc rapoartele că rușii care se retrag jefuiesc orașul, confiscând ambulanțe, tractoare și mașini particulare. Experții militari speculează că este posibil ca Rusia să se pregătească deja să abandoneze malul vestic al râului Nipru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE