Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii scot oamenii din Herson. Armata ucrainei ar pregăti o contraofensivă în regiune

Președintele rus Vladimir Putin îi îndeamnă pe locuitorii din orașul ocupat Herson să plece, o recunoaștere a situației dificile cu care se confruntă Moscova în sudul Ucrainei.

Reporteri aflați în zonă spun că soldații ruși îi obligă pe oameni să plece din case și se instalează în locul lor în așteptarea contraofensivei ucrainene.

Cei care locuiesc în Herson ar trebui să fie scoși din zona celor mai periculoase acțiuni, transmite Vladimir Putin de la Moscova. El vorbește de o așa numită evacuare a civililor din anumite părți ale regiunii Herson, acțiune pe care Kievul o numește deportare. Declarația lui Putin sugerează că se apropie contraofensiva soldaților ucraineni, care vor să elibereze orașul ocupat încă din primele zile ale războiului.

Un locuitor din capitala regiunii Herson spune că soldații Rusiei l-au forțat să plece din propria casă, ocupată acum de militari. Tot el spune că nu este un caz singular, mulți dintre vecinii săi pățind același lucru. Evoluția sugerează că militarii Moscovei se pregătesc de luptă, armata Ucrainei fiind tot mai aproape.

Autoritățile impuse de Moscova îi îndeamnă pe oameni să plece de pe malul stâng al fluviului Nipru și să caute adăpost spre Crimeea sau alte regiuni din Rusia.

Așa zisa evacuare a Hersonului este o acțiune începută acum mai bine de o lună. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că rușii doar se prefac că se retrag din Herson pentru a atrage armata ucraineană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE