Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea celor patru regiuni ucrainene

Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse, a relatat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.

Vladimir Putin: "A început lupta pentru poporul nostru”

Vladimir Putin a susținut un discurs la finalul lunii septembrie prin care sublinia că alipirea celor patru regiuni la Rusia reflectă voința oamenilor care au participat la referendum - oameni care au vrut să revină la starea de fapt din trecut, la granița dinainte de 1991.

"Au avut loc referendumuri în acest sfârșit de săptămână și știm rezultatele lor. Oamenii au făcut o alegere care astăzi este clară. Acceptăm ca republicile să facă parte din teritoriul Rusiei. Astăzi vom accepta aceste teritorii ca fiind noi teritorii din Federația Rusă, pentru ca aceasta este voința milioanelor de oameni care au votat la referendumuri.

Desigur, acesta este dreptul lor, este un drept care nu li se poate lua. Un drept care face parte din Carta ONU. Repet, nimeni nu poate lua acest drept oamenilor din cele patru regiuni. De aceea, am creat o nouă Rusie, noii noștri frați și surori, care au luptat până la moarte în cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu le vom uita sacrificiul, nu vom uita eroismul rușilor care nu au fost de acord cu nazificarea din Ucraina, care au vrut să revină la tradiții și care au luptat pentru drepturile lor.

Acestea sunt drepturile regiunii Donbas, aceștia sunt oameni pașnici, oameni în vârstă, ucraineni și ruși, care aparțin fiecărei naționalități, ei sunt adevărații lideri, precum cei care conduc regiunile Donețsk și Lugansk. Toate acestea se întâmplă pentru soldații care au căzut în timpul operațiunii speciale din Ucraina. Ei sunt eroii noștri și ai unei Rusii mari. (...)

Alegerea oamenilor din cele patru regiuni este o parte a istoriei noastre. Această asociere pe care o avem cu ei ne-a fost dăruită de strămoșii noștri. În pofida dificultăților, nimeni nu poate distruge sentimentul pe care îl purtăm și atașamentul lor față de Rusia. De aceea, cei care s-au născut în URSS s-au luptat pentru unificare.

Ceea ce s-a întâmplat începând cu 1991 a fost o tragedie, mă gândesc că acei lideri nu știau consecințele acțiunilor lor în viitor. Nu mai există URSS, nu putem rescrie istoria și nu vrem să facm acest lucru. Nu este nimic mai puternic decât voința noastră de a aduce împreună oamenii care se consideră parte a Rusiei. Ei au locuit în interiorul aceleiași țări, iar voința lor nu poate fi luată de nimeni, de a reveni la țara-mamă. Oamenii din Donbas au trecut printr-o formă de genocid, iar cei din Zaporojie au încercat să întoarcă oamenii împotriva rușilor", a spus Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE