Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia, din ce în ce mai izoltă pe plan internațional. Expert în securitate: „Regimul lui Vladmir Putin nu mai are viitor”

Patru localități din sudul Ucrainei au fost recâștigate de trupele urcainene. Expertul în securitate, Hari Bucur-Marcu a vorbit pentru Euronews România și a menționat că ofensiva armatei ucrainene este firească, mai ales în contextul în care trupele lui Zelenski au pregătit îndelung acțiunea de eliberare a unor teritorii ocupate de armata rusă.

„Era de așteptat ca posibilitățile de rezistență de apărare a Federației Ruse să se epuizeze sau să se micșoreze semnificativ. Nu asistăm la un eveniment de artă militară, adică un succes obținut de un general care a avut inspirația să folosească într-un anumit fel forța, vorbesc de partea ucraineană. Pur și simplu este o acțiune de eliberare, de ofesnivă sau de contra-ofensivă pe care ucrainenii au pregătit-o de-a lungul întregii veri și acum o execută cu rezultatele pe care le vedem. Să ne înțelegem, nu avem un teatru de operații din acela cu tranșee, cu soldați care se uită unii în ochii celorlalți luni întregi până când unul dintre ei sare din șanț până când începe ofensiva. Aici este vorba despre o suparafața mare de teren, pe care au ocupat-o rușii până la un moment dat, iar acum în momentul în care apar tancurile și mijloacele militar-ofensive ale ucrainenilor, rușii se retrag”

Rusia a pregătit îndelung răboiul din Ucraina

Expertul în securitate, Hari Bucur-Marcu, a menționat că Rusia a pregătit îndelung războiul din Ucraina. Cu toate acestea, la opt luni de război Rusia devine din ce în ce mai slăbită și izolată pentru că nu a primit niciun fel de ajutor din partea altor state.

„Rusia are o atitudine huliganică, în sensul în care este un dispreț suveran față de orice normă de comportament internațional al statelor și mai ales un dispreț față de regulile și legile internaționale stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial, în ideea de a nu se mai repeta vreodată acea catastrofă. Aceasta este actuala ordine mondială actuală, aceea care să prevină un al Doilea Război Mondial. Al Treilea Răboi Mondial înseamnă alteva. Rusia a ales intenționat, s-a pregătit îndelung, să știți că fenomenele astea pot să fie urmărite cu cel puțin zece ani în urmă, pentru a-și maximiza singura putere de care dispunea ca stat internațional, și anume puterea militară. Au făcut exerciții impresionante și în Marea Neagră și în Marea Baltică, au adoptat o retorică războinică și toate astea au dus la toamna și iarna anului trecut când au hotărât că trebuie să amenințe întreaga lume”

Regimul lui Putin nu va mai fi niciodată acceptat pe scena internațională

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret în care se precizează în mod oficial că va fi „imposibilă” perspectiva oricăror negocieri între Kiev și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dar a lăsat o ușă deschisă unor posibile tratative cu Rusia. Expertul în securitate Hari Bucur-Marcu crede însă că o renegociere pe scena internațională între Rusia condusă de Vladimir Putin și celelalte state nu va mai exista.

„Rusia lui Putin, Putin ca atare și guvernul său plus o mulțime de înalți oficiali ruși, se califică pentru a fi trimiși la Tribunalul Internațional Penal ca și criminali de război sau ca infractori în dreptul internațional umanitar. Orice element de negociere de pace l-ar aduce în ideea în care ar pune condiția de a fi scutiți de o posibilă condamnare. Celălat aspect este cel firesc. Regimul acesta nu are viitor, deci el nu va mai fi niciodată acceptat pe scena internațională. De alfel, li s-a și spus rușiolor chiar înainte de 24 februarie că orice negocieri internaționale cu ei, se vor opri în momentul în care vor începe agresiunea care este complet ilegală din punct de vedere al dreptului internațional”, a precizat Hari Bucur-Marcu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE